Weg met de jeukwoorden ‘droombaan’ en ‘passie’

Weg met de jeukwoorden ‘droombaan’ en ‘passie’

Veel mensen hebben het idee dat hun volgende baan ‘de’ ideale droombaan moet zijn. Misschien ook wel ingegeven door TV-programma’s als ‘Van passie naar droombaan’. Persoonlijk krijg ik daar de kriebels van. Wat ik regelmatig zie is dat juist het idee van een droombaan heel belemmerend kan werken en kan verlammen. Het idee van perfectie zorgt juist voor stagnatie en maakt en dat je helemaal niet in actie komt, omdat je bang ben dat je volgende loopbaanstap niet zal voldoen. Ik geloof ook niet dat er één droombaan is: je kunt in je leven meerdere werkfuncties uitoefenen die bij je passen. Onlangs nog was in het nieuws dat er 30% meer edelsmeden zijn dan vijf jaar geleden. Het beroep is vooral populair onder mensen die hun werk niet meer leuk vinden en zich laten omscholen.

Nog een jeukwoord: ‘passie’?

Ook van het woord ‘passie’ krijg ik jeuk. Ik behoor tot de mensen die niet van jongs af wisten wat ze wilden worden. Vroeger toen ik klein was wilde ik brandweervrouw worden, dat was mijn favoriete onderdeel in de draaimolen. Vooral de bel en ladder boven de brandweerauto fascineerden me. Toen ik tiener was verdween dat heldere idee en wist ik het niet. Ik koos voor een algemene studie (politicologie) waarmee ik de wereld zou gaan verbeteren. Na een paar banen wilde ik ander werk, maar wat? Inmiddels had ik kleine kinderen en een duur koophuis. Ik wist, net als zovelen, mijn passie niet en durfde lang geen vervolgstap te zetten. Dat kwam ook door het idee dat een passie een uitzonderlijk talent of enorm vuur van binnen is. Maar is dat ook zo? Wat als passie niets meer is dan iets waar jij goed in bent en wat je leuk vindt om te doen? Iets waarbij je de tijd vergeet en wat je niet loslaat? Iedereen heeft wel activiteiten waarvoor dat geldt. Toen ik dat eenmaal doorhad, ging ik eenvoudigweg méér doen van wat ik leuk vond, namelijk: coachen en trainen.

Het kan ook anders…

In mijn coaching en training ga ik juist niet uit van een droombaan, maar onderzoek ik samen met degene die ik coach of train welke mogelijke baanopties bij hen zouden passen op basis van wat ze leuk en belangrijk vinden. Dat lijkt heel makkelijk, maar is heel moeilijk voor onze hersenen die niets anders willen dan één snelle en simpele oplossing voor het probleem (een nieuwe, perfecte baan).

Begin april organiseerde ik een groepssessie van één ochtend voor een aantal mensen die tegelijk met een coachtraject zijn gestart en die allen meer zicht willen hebben op hun volgende loopbaanstap. Tijdens de ochtend gingen we samen brainstormen over mogelijke baanopties. Brainstormen kan natuurlijk één op één, maar is nog veel leuker in een groep! Ik gaf ze letterlijk een heel groot wit vel papier en een paar gekleurde stiften. Op het vel schreven ze paar energiegevende activiteiten of woorden terug op die ze terug willen zien in hun volgende loopbaanstap. Vervolgens maakten we een mindmap van woorden die we associëren met de kernwoorden.

Weg met de beren: sta jezelf toe dat alles mogelijk is

Doe de brainstorm zeker niet langer dan 10 minuten (want anders komt onze innerlijke criticus automatisch om de hoek kijken om bepaalde ideeën af te kraken). Moedig je zelf aan om gekke ideeën toe te staan. Het is echt belangrijk dat jij je oordeel over een baanoptie opschort. Dus niet gelijk denken: “Ja, maar, dat kan niet” of: “Ja maar, dat verdient niet genoeg”. “Ja, maar”… is dodelijk voor een brainstorm. Stuur de beren op de weg even aan de kant. Sta jezelf toe dat alles mogelijk is en verzamel zoveel mogelijk ideeën. Vragen die daarbij kunnen helpen zijn:

  • Als je verzekerd was van succes, welke baan zou je dan willen doen?
  • Als je je hart zou volgen, welke baan is dan de volgende?
  • Zijn er banen of organisaties die je altijd al leuk leken, maar waar je nooit iets mee gedaan hebt?

De kracht van een groot wit vel

Tijdens de groepssessie bleek de kracht van een groot wit vel papier waarop alles mogelijk is en niets fout is. Een van de deelnemers zag er een beetje tegenop, had geen idee wat ze leuk vond en welke functies er bij haar pasten. Maar ook zij had binnen het kwartier een heel vel vol met dingen die haar aanspraken zoals medische sector, empathie, orde scheppen, structuur. Het gezamenlijk brainstormen leidde ook voor haar tot meerdere leuke baanmogelijkheden: zoals secretaresse of gastvrouw zijn in een ziekenhuis of nabestaanden helpen met het regelen van praktische dingen zoals het benaderen van instanties of het opruimen van een huis. Die laatste optie is heel bijzonder want aanvankelijk zei ze gelijk: ik wil niets met rouwverwerking. Toch heeft deze baanoptie minder direct met een kist en meer met nabestaanden te maken en dus bleek het ook een reële optie. Uiteindelijk gingen de deelnemers van de groepstraining naar huis met een paar hele concrete baanmogelijkheden die ze de komende weken aan het onderzoeken zijn. Ze maakten gelijk gebruik van elkaars netwerk, wisselden telefoonnummers uit en zijn nu vol energie bezig met het voeren van netwerkgesprekken.

Laat je niet gek maken door ‘van passie naar droombaan’

Kortom: laat je niet gek maken door slogans als ‘Van passie naar droombaan’. Iedereen heeft een passie en er zijn meerdere droombanen die je kunt uitoefenen in je leven. Door jezelf ruimte te geven en toe te staan te brainstormen kun je meerdere passende banen naar boven komen. Door die baanopties te onderzoeken en uit te proberen weet je ook wat je leuk vindt en of je er goed bent.

Wil jij ook zonder beren op de weg aan de slag met je volgende loopbaanstap? Meld je dan nu aan voor de waardevolle dagtraining Design your new job. In 5 praktische stappen naar werk dat bij je past die op 8 juni plaatsvindt. Wil je gericht advies voor jouw specifieke situatie? Neem dan even contact met mij op voor een gratis speedcoachsessie.