Help Linkedin! 7 tips om Linkedin goed te benutten voor ander werk

Help Linkedin! 7 tips om Linkedin goed te benutten voor ander werk

Linkedin is onmisbaar in je zoektocht naar jouw droombaan. Veel netwerkcontacten en sollicitaties lopen tegenwoordig via Linkedin. En toch zien veel mensen er enorm tegenop om actief Linkedin te gebruiken. Hieronder geef ik 7 tips om Linkedin effectief in te zetten bij je zoektocht naar werk dat echt bij je past. 

#andIdidnotdie
Ik begrijp dat het spannend is om iets te delen op Linkedin. De eerste keer dat ik iets deelde op Linkedin dacht ik dat mijn leven daarna drastisch zou veranderen. Ik kan je gerust stellen: dat is niet het geval, maar het kan je wel een aantal handige reacties opleveren. Wat nog vaker gebeurt, is dat mensen helemaal geen reactie geven via Linkedin, maar op een ander moment laten blijken dat ze het leuk vinden om je berichten te lezen. Vervelende reacties krijg ik zelden. Mensen die het niets vinden, houden meestal hun mond. Dus: soms moet je iets doen wat eng is, maar wel goed voor je. Van businesscoach Veronique Prins leerde ik dit soort dingen gewoon te doen en daarna vooral te zeggen: ‘I did it, and I did not die’ (#andIdidnotdie). 

Het dient je niet om onzichtbaar te zijn
Als je niet zichtbaar wilt zijn op Linkedin vraag je dan vooral af: welk voordeel heb ik daarbij? Dient het jouw zoektocht naar werk dat echt bij je past, om je zelf niet te laten zien? Nee! Het zorgt er alleen voor dat je jezelf onnodig klein houdt en anderen niet weten wat je doet. Vraag jezelf ook af: wat is het ergste dat er kan gebeuren? Je kunt Linkedin mooi benutten: Je hoeft namelijk niet alles alleen te doen, je mag een beroep doen op de hulp van anderen. Via Linkedin leg je gemakkelijk contact met mensen die je nog niet kent en die bij interessante organisaties werken. Via hen kun je netwerkgesprekken voeren zodat je beter zicht krijgt op de functie/organisatie en ziet of het echt bij je past. Kortom, er zitten heel veel voordelen aan Linkedin. Als jij tussen nu en een jaar ander werk wilt, kun je niet zonder Linkedin! 

7 tips voor effectief gebruik van Linkedin
Hieronder geef ik 7 tips om Linkedin effectief gebruiken:

  1. Zorg dat je een Linkedinprofiel hebt aangemaakt. Neem hier echt even de tijd voor: je Linkedinprofiel is het eerste dat mensen van je zien, dus dat moet er goed uitzien. De belangrijkste drie zaken zijn:
    • Een pakkende kopregel met daarin de functies waarvoor je beschikbaar bent. Om goed gevonden te worden is het van belang dat je tekens (bijvoorbeeld een streepje, een slash, een sterretje) gebruikt om de functies van elkaar te scheiden, anders ziet Linkedin het als een grote brij. Een veelgemaakte fout is om hierin je huidige werkgever te noemen. Dat is niet de bedoeling, dat mag onder het kopje ‘ervaring’. Noem inde koptitel vooral de functies waar je voor beschikbaar bent, of je beschikbaar bent en eventueel aandachtsgebieden.
    • Benut het kopje ‘Info’ in je contactgegevens. Veel mensen gebruiken dit veld (van max. 1.500 tekens!) niet en dat is zonde. Hier kun je iets kwijt over jouw kwaliteiten, je missie en of motto. Het is een manier om kleur te geven aan jouw profiel. Je kunt het ook benutten om aan te geven voor wat voor een organisatie je wat kan betekenen.
    • Geef bij je instellingen van Linkedinprofiel ook aan of je wilt dat recruiters jou benaderen en zo ja, voor welke functie.
  2. Vergeet vooral niet een mooie, professionele profielfoto en je contactgegevens toe te voegen.
  3. Vergroot je netwerk door mensen die je ontmoet uit te nodigen om te linken. Stuur geen automatisch verzoek om te linken, maar voeg daar altijd een persoonlijk kort berichtje bij waarom je wilt linken. Op die manier vergroot je langzamerhand je netwerk en heb je ook toegang tot het netwerk van andere mensen.
  4. Volg organisaties die jij interessant vindt. Linkedin biedt de mogelijkheid om organisaties te volgen. Dan zie je automatisch hun berichten op jouw tijdlijn. Dat is erg handig, want zo leer jij de organisaties beter kennen en hoor je ook eerder of er vacatures zijn.
  5. Reageer op berichten van anderen door ze te liken of commentaar te geven. Op die manier blijf je onder de aandacht van mensen.
  6. Benader actief mensen via Linkedin. Kijk of er iemand is in jouw netwerk die je zou kunnen introduceren bij een organisatie. Mocht je niemand kennen, kijk dan via Linkedin wie daar werkzaam is en benader diegene met een bericht via Linkedin. Je kunt ook gericht 20 mensen van je netwerkcontacten een persoonlijk bericht sturen waarin je aangeeft wat je zoekt en of diegene je kan helpen.
  7. Deel zelf actief iets op Linkedin. Deel bijvoorbeeld in een bericht iets waar je trots op bent en jij gerealiseerd hebt in je werk of een dilemma waar je tegenaan loopt. Op die manier zien mensen waar jouw interesse ligt en wat je kunt. Ook kun je een bericht gebruiken om een oproep te doen en je netwerk vragen mee te denken. Natuurlijk kun je ook een actualiteit of een onderzoek delen, maar voeg daar dan nog wel een persoonlijke noot aan toe zodat duidelijk is waarom je dat doet. Naast een bericht bestaat ook mogelijkheid om een langer artikel (blog) te delen op Linkedin.

Daag jezelf uit: welke uitdagende actie kies jij? 
Bij alle bovenstaande tips geldt wat mij betreft: daag jezelf uit! Kies deze week een actie uit die jou inspireert, motiveert en 20% buiten je comfortzone is. Dus heb je nog een Linkedinprofiel, maak die dan eerst aan of zorg dat je een goede profielfoto laat maken. Heb je al wel een Linkedinprofiel en deel je regelmatig actualiteiten? Deel dan ook eens een artikel/blog op Linkedin. Kijk elke week welke actie voor jou goed is. Een boek dat je goed kan helpen bij het effectief inzetten van Linkedin in Nooit meer solliciteren van Sylvie van den Meerendonk. Dit boek bespreek ik ook in mijn boekenrubriek deze maand. 

Heb je meer hulp nodig bij het gebruik van Linkedin? Wil jij ander werk en vind jij het lastig om daar zichtbaar bij te zijn en hulp te vragen aan anderen? Meld je dan nu aan voor een gratis speedcoachsessie van een half uur en ontvang twee persoonlijke tips van Design your new job.