Wat hebben zelftwijfel, bewijsdrang, chronisch tijdtekort en gebrek aan focus met elkaar gemeen?

Wat hebben zelftwijfel, bewijsdrang, chronisch tijdtekort en gebrek aan focus met elkaar gemeen?

Wat doe je als je al jaren bij hetzelfde bedrijf in verschillende functies werkt, droomt van een leidinggevende functie maar twijfelt aan je capaciteiten omdat je nergens echt goed in bent? Anne (42 jaar) had het afgelopen jaar even geproefd aan leidinggeven toen ze een collega verving tijdens een sabbatical. Dat wakkerde iets in haar aan. Ze zat nu in een soort tussenfunctie, maar stiekem droomde ze van een leidinggevende functie waarin ze echt aan tafel zit en invloed heeft. Ze twijfelde echter aan haar capaciteiten. Ze voelde zich een beginneling vergeleken bij haar collega’s die overal een mening over hebben en een specifiek aandachtsveld hebben. Ze belde mij omdat ze zich zekerder wilde voelen en een duidelijke keuze wilde maken voor haar volgende loopbaanstap.

De organisatie en zijzelf versterkten het probleem
In het coachtraject ging ik samen met Anne aan de slag. We spraken elkaar elke twee weken. Anne voelde zich in haar huidige functie vaak alleen en druk met allerlei details. Ze was een typische ‘veelzijdige generalist’: snel enthousiast, praktisch en oplossingsgericht. Als ze in een meeting zat met haar collega’s overheerste de gedachte: “Ik heb geen specialisme en daarom kan ik dit niet goed genoeg. De persoon die naast me zit heeft veel meer toe te voegen”. We ontdekten ook dat dit gevoel van onzekerheid er ook voor zorgde dat ze nog meer bewijsdrang had en heel snel ‘Ja’ zei tegen klusjes en alles zelf wilde oppakken. Delegeren was iets wat Anne heel lastig vond. Ze wilde zo graag laten zien dat ze wel toegevoegde waarde had in de organisatie. Hierdoor wist de organisatie haar ook snel te vinden. Anne kreeg veel taken waar anderen ‘nee’ tegen hadden gezegd. Het gevolg was dat Anne het altijd te druk had, geleefd werd door de waan van de dag en geen duidelijk profiel in de organisatie had. Al deze zaken maakten het lastig om tijd en ruimte te creëren voor een nieuwe loopbaanstap. Er moest iets veranderen, tijd voor actie dus!

Wat er gebeurde tijdens het coachtraject
In het coachtraject keek ik samen met Anne naar haar patronen en overlevingsmechanismen. Ze leerde een hele praktische strategie om niet te snel ‘Ja’ te zeggen en om te gaan met haar belemmerende gedachten. Anne leerde ook wat haar supertalenten zijn, zoals heel snel de rode lijn zien, snel schakelen en meerdere terreinen bij elkaar brengen. Ook leerde ze kiezen waarop ze ging focussen: twee terreinen waarin ze zich binnen de organisatie wat meer wilde profileren. Nu ze deze focus had kon ze ook makkelijker delegeren, want ze wist nu beter waar ze zichzelf op wilde richten. Ook haar toekomstrichting was duidelijk: naast leidinggeven wilde ze in haar ideale functie ook projecten leiden. Dat viel ook de organisatie op en aan het eind van het traject werd ze gevraagd voor een nieuwe, leuke, interne functie.

Nieuw aanbod voor typische valkuilen
Het voorbeeld van Anne laat goed zien dat mensen die veelzijdig en generalistisch zijn ingesteld tegen specifieke problemen aanlopen. Zelftwijfel, bewijsdrang, chronisch tijdtekort en een gebrek aan focus zijn typische valkuilen van veelzijdige generalisten. Wil je meer weten over veelzijdige generalisten? Op 12 en 15 oktober (en 3 november) geef ik het online webinar ‘Loopbaanfocus voor generalisten’. In dit gratis online webinar ontdek je:

  • Wanneer je een generalist bent.
  • Wat de supertalenten en valkuilen van een generalist zijn.
  • Hoe je erachter komt welke werkopties goed passen bij jouw kwaliteiten als generalist en hoe je focus aanbrengt.

Aanmelden voor dit gratis webinar kan nog hier. 

Ook heb ik het coachtraject ‘Loopbaanfocus voor generalisten’ ontworpen waarin er extra aandacht is voor de problemen waar generalisten tegen aanlopen. Mocht je meer willen weten, volg dan het webinar of plan een gratis intakegesprek waarin we kijken of het iets voor jou is.