Dit keer ga je het echt doen, echt! Doorbreek je patroon

Dit keer ga je het echt doen, echt! Doorbreek je patroon

Ik moet iets bekennen. De afgelopen weken viel ik weer even in mijn valkuil van te druk te zijn en te hard te werken. Ik nam veel nieuwe klanten en klussen aan waardoor mijn werk-privébalans net niet goed meer was. Het gevolg was dat ik diep teleurgesteld was in mezelf, want ik kende mijn valkuil en ik ging het toch helemaal anders doen? Het gevoel dat het toch niet lukte overheerste. Misschien ken je het zelf ook wel. Stel: je hebt je voorgenomen om de komende week echt tijd in te plannen om eerst je prioriteiten te bepalen in plaats van gelijk in al die geplande meetings te rollen. Maar hoe zorg je ervoor dat je jouw nieuwe actie ook ECHT gaat doen? Met andere woorden: hoe verander je je gedrag en leer je nieuw gedrag aan?

Gewoontedieren
Daarvoor is het handig om even stil te staan bij hoe ons brein werkt. Veranderen is lastig omdat we gewoontedieren zijn. Het brein werkt super efficiënt en is gericht op weinig inspanning en veel resultaat. Het brein wil geen patronen doorbreken of gedragsverandering. Het wil simpelweg gedrag herhalen wat werkt. Verandering of verlies vindt het brein niet fijn, gewoonte(n) wel. Sterker nog, het brein wordt eerder getriggerd door wat mis dreigt te gaan, dan door wat er goed gaat. Het is dus niet raar dat het lastig is om bepaalde patronen te doorbreken! Gelukkig kun je hersenen wel trainen en patronen wel doorbreken, maar dat gaat niet vanzelf. 

Wat er nodig is voor echte gedragsverandering 
Het boek van Ben Tiggelaar “De ladder. waarom veranderen zo moeilijk is en …welke drie stappen wel werken” gaat daarop in. Het is een makkelijk leesbaar en intrigerend boek dat naadloos aansluit bij de vraag hoe je een goede gewoonte echt verankert.
Volgens Tiggelaar zijn er drie stappen nodig voor echte verandering:je bepaalt je doel en het liefst een leer- of ontwikkeldoel en niet een prestatiedoel.je beschrijft het gewenste gedrag zo concreet mogelijk.je regelt support.Ben Tiggelaar geeft zijn simpele model weer in een ladder met drie treden.

Noodzakelijk: 3 supporttechnieken! 
Voor het daadwerkelijk veranderen van gedrag is het nodig om niet alleen motivatie te hebben, maar ook capaciteit en omgeving. Dat betekent dat je een nieuwe handeling niet alleen moet willen, maar je moet het ook kunnen uitvoeren en de omgeving moet je de gelegenheid bieden om het te doen. Bij ‘support’ gaat het om alle technieken die je in kunt zetten om het nieuwe, gewenste gedrag te ondersteunen. Zonder support lukt gedragsverandering niet, aldus Ben Tiggelaar. En laat support nou de stap zijn die mensen het meest vergeten. Het is dus niet zo raar dat je snel terugvalt als je tijdelijk je gedrag het verandert. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat slechts één supporttechniek inzetten echt onvoldoende is. Als je echt iets blijvends wil veranderen, stel dan 1 doel, 1 gedraging en gebruik minimaal 3 verschillende supporttechnieken.

Je fysieke en sociale omgeving aanpassen
Als je gedrag wilt veranderen, vraag je dan allereerst af of je iets kunt veranderen in je directe omgeving waardoor het gewenste gedrag makkelijker wordt.
Dus wil ik morgen om 6 uur echt gaan hardlopen? Dan:spreek ik met jou af dat jij aan de deur staat morgenochtend.leg ik mijn hardloopkleren in de badkamer zodat dat het eerste is wat ik zie.zet ik een extra wekker om op tijd wakker te worden.Tiggelaar maakt onderscheid tussen de fysieke omgeving (de omgeving om jou heen) en de sociale omgeving (de mensen met wie je omgaat) die je kunt aanpassen.
Dus laat je je agenda vollopen met meetings en wil je dat doorbreken? Creëer dan drie supporttechnieken die ook de fysieke en sociale omgeving beïnvloeden. Bijvoorbeeld:Vertel je collega’s (sociale omgeving) dat je de komende maand echt minder beschikbaar bent omdat je je moet richten op een bepaalde klus.Verander je fysieke omgeving: begin bijvoorbeeld elke maandag met een wandeling buiten of ga op een andere plek aan het werk.Blok het eerste uur om in alle rust te bepalen wat die week of dag echt belangrijk is. Om meer rust te creëren heb ik zelf ook weer gebruik gemaakt van supporttechnieken. Ik ben de afgelopen week een paar dagen lekker naar Friesland geweest om weer op te laden, ik heb een paar klussen on hold gezet en ik heb meer vrije tijd in mijn agenda geblokt. Dus: moedig voorwaarts!

Kun je het niet alleen?
Wil jij jezelf ook scherp houden op werkgebied en lukt dat niet alleen? Wil je werk creëren dat echt bij je past? Je hoeft niet lijdzaam af te wachten, je kunt vandaag de eerste stap zetten. Er komt geen beter moment en dat weet jij ook. Wat als wij samen aan de slag gaan en jouw droombaan creëren? Maak nu een afspraak voor een gratis speedcoachsessie.