Hoe hou je focus op je werkambities? – 5 tips om je niet te laten afleiden door de waan van de dag

Je werkt hard, maar richt je je wel op de juiste dingen? Veel mensen hebben de neiging om maar steeds harder te gaan werken. Dan doe je de ene klus na de andere. Je werkt vooral aan dingen die snel afkomen en belangrijk zijn voor de korte termijn. Je doet steeds meer dingen door elkaar en raakt de focus kwijt. Bovendien zit je steeds vaker ’s avonds nog achter je laptop om dingen af te maken. En als je je dan nog goed zou voelen, maar je krijg steeds meer een ontevreden gevoel. Je voelt je geleefd en ergens knaagt het omdat je niet die projecten of opdrachten doet die je diep in je hart wilt doen. Herkenbaar?

Onlangs coachte ik een klant die op het gebied van werk meer wilde focussen op dat wat echt belangrijk voor haar is. Ze was ‘in-between-jobs’ en was op zoek naar een nieuwe baan, deed nog wat klussen voor oude opdrachtgevers & bekenden en had ook nog een leuk, eigen droomproject. Het voeren van sollicitatiegesprekken, het afmaken van klussen van opdrachtgevers en haar werkzaamheden voor het droomproject liepen steeds meer door elkaar heen. Het zorgde ervoor dat ze steeds vaker switchte tussen alle activiteiten, gestrest was en uiteindelijk in tijdsnood kwam. Ze wilde graag meer focus hebben. Ze wist wat ze wilde en soms maakte ze een planning, maar vaak liep het anders. Dan deden anderen weer een beroep op haar en kwam er van haar droomproject weinig terecht. Dat knaagde en moest anders! Het liefst zou zich weer meer haar planning houden. Maar hoe kon ze dat doen?

De helper die ‘ja’ zegt tegen tussendoorklusjes

Samen keken we er eerst naar hoe het kwam dat ze steeds zwichtte voor tussendoorklusjes van anderen. Het bleek haar valkuil: ze was altijd vriendelijk en behulpzaam, kortom een echte helper! Dat in combinatie met haar resultaatgerichtheid zorgde ervoor dat ze zich vaak ertoe liet verleiden om klussen van oude opdrachtgevers & vrienden eerst te doen. Plannen stond haar een beetje tegen: ze hield van de chaos waarin gecreëerd kon worden en plannen paste eigenlijk niet bij haar creatieve geest. Toch merkte ze dat het nu te chaotisch was.

Vervolgens vroeg ik wat haar prioriteiten voor de komende maand waren. Toen gebeurde wat wel vaker gebeurt in mijn coachsessies. Regelmatig starten mensen een coachsessie met weinig mentale helderheid en een gevoel van stress. Maar als ze even de tijd en aandacht nemen, weten ze halverwege de sessie vaak dondersgoed zelf wat echt belangrijk voor hun is. In no-time had mijn klant haar prioriteiten helder: 1) haar eigen droomproject, 2) het vinden van een baan en 3) klussen van bekenden.

Afspraken met jezelf

Tot slot vroeg ik wat haar kon helpen om zich mee te focussen. Ze besloot voortaan elke maand haar prioriteiten te bepalen en elke week haar activiteiten in te plannen in een digitale agenda. Ze sprak met zichzelf af om elke dag ’s ochtends een moment te nemen om haar agenda door te nemen en te kijken in hoeverre er ruimte was voor onverwachte ‘tussenklusjes’ van anderen. Aan het eind van de sessie besloot ze de komende twee weken haar planning voor minimaal 70% uit te voeren. Om dit allemaal echt te realiseren is het van belang om goed uitgerust te zijn. Als je moe bent ga je namelijk weer sneller over op automatische piloot en verval je eerder in oude gewoonten. En dus gaf mijn klant zichzelf ook een fysieke opdracht: de komende twee weken besloot ze om minimaal 3 avonden per week voor 22.30 uur te gaan slapen.

Met een opgelucht en inspirerend gevoel verliet ze mijn coachruimte. Zo simpel kan het zijn! De meeste stress en drukte ervaren we vaak als we het gevoel hebben ‘geleefd’ te worden en geen invloed op de eigen daginvulling kunnen uitoefenen. Mensen willen creëren in plaats van alleen maar reageren!

Tips voor meer focus

 1. Begin de dag met een rustmoment waarin je zelf bepaalt welke klussen die dag jouw aandacht krijgen. Werk niet op de automatische piloot al je mails af, kijk eerst welke taak jij belangrijk vindt en start daarmee.
 2. Bepaal van te voren hoeveel tijd je aan een activiteit gaat besteden (bijvoorbeeld 1 uur) en leg gedurende die tijd je telefoon en andere afleidingen weg.
 3. Zeg vaker ‘nee’ tegen dingen die tussendoor en onverwacht aan je gevraagd worden.
 4. Zorg gedurende dag voor momenten waarin je afstand neemt van je werk. Ga tussen de middag een stukje lopen of sporten. Op die manier laat je je niet meeslepen door zaken die haast lijken te hebben en kun je objectief blijven kijken.
 5. Bepaal eens in de maand wat jouw prioriteiten voor de komende maand worden en kijk terug op de afgelopen maand: wat ging goed en wat kon beter? Vind je het moeilijk om dit in je eentje te doen? Regel dan iemand waarmee je dat doet. Zelf wissel ik elke maand met een collega-coach mijn maandevaluatie uit.

Er zijn nog veel meer manieren om focus te houden. Ik ben benieuwd welke manier bij jou werkt. Leuk als je je tip deelt met ons in het reactieveld hieronder.

Zie jij door de drukte niet meer wat echt belangrijk voor jou is en wil je weer focus? Meld je dan nu aan voor een gratis speedcoachsessie om minimaal twee gouden tips te krijgen voor jouw specifieke situatie. Wil je geen enkele tip missen voor meer flow in je werk, ontvang dan voortaan al mijn blogs en tips per email. Of gun jezelf meer tijd voor reflectie en doe de 1-daagse Design your new job training op 29 maart 2019.

Je hoeft niet alles van te voren te weten, ideeën ontstaan onderweg

Je hoeft niet alles van te voren te weten, ideeën ontstaan onderweg

It hit me again

Elke keer sta ik er weer versteld van hoe een groot wit vel papier kan helpen om onze plannen en ideeën te ordenen. Zo ook vanmorgen. Een van mijn nieuwe klanten is net voor zichzelf begonnen en ze twijfelde over haar aanbod als professional. Twijfel of zij een cursus die ze organiseerde door moest laten gaan. Twijfel over of zij wel genoeg waarde kon bieden, welke dag nu het handigst was voor haar klanten, wat precies de inhoud van de cursus werd en of het niet te snel kwam. In haar hoofd was het een grote brij van aarzeling, twijfel en vage ideeën. Die brij kostte haar veel energie. Weet je nog? In van mijn eerdere blogs schreef ik al dat het niet nemen van een besluit 7 keer meer energie kost dan het nemen van een besluit. Alle twijfel en het niet nemen van een besluit over haar cursus had tot gevolg dat ze te weinig tot actie overging en een grote blokkade ervoer. In dit blog beschrijf ik hoe mijn klant door de volgende drie uitgangspunten van design thinking tijdens de coachsessie een doorbraak realiseerde. 

1. Begin zonder dat alles duidelijk is

Nadat we rustig naar de twijfel gekeken hadden en op een rijtje hadden gezet waar haar twijfel precies zat, wist ze precies wat haar te doen stond. Ze realiseerde zich dat een deel van de twijfel te maken had met het stemmetje diep van binnen dat van zich laat horen als we iets nieuws gaan doen. Een ander deel van de twijfel zou simpel opgelost kunnen worden door in aanraking te komen met potentiële cursisten. Dan kon ze ervaren wat ze van haar aanbod vonden en kon ze de deelnemers polsen over een goed tijdstip voor een vervolgcursus. Wat zou er mogelijk worden als ze net als een designer gewoon ging beginnen zonder dat het hele programma van de cursus al duidelijk was? Al pratende besloot ze dat ze de cursus een maand zou uitstellen en daarvoor zou ze een ochtend organiseren waar geïnteresseerden gratis konden kennismaken met haar product. Ha lekker, een besluit! Dat alleen geeft zoveel energie!

2. Ideeën ontstaan onderweg als je een besluit hebt genomen

We zaten al een poosje en ik hou van beweging tijdens een sessie, dus pakte ik mijn grote flip-over erbij. Ik nodigde mijn klant uit om in het midden van het vel papier de gratis proefochtend op te schrijven. Al staande werd haar gelijk duidelijk hoe de ochtend eruit zou gaan zien. Die elementen schreef ze gelijk op. Daarna inventariseerden we samen naar verschillende manieren om geïnteresseerden naar de gratis ochtend te laten komen. In no-time schreef ze de ene actie na de andere op. Ze zou een paar oud-klanten benaderen, de lokale pers inschakelen, een filmpje maken etc. Al die dingen zaten al ergens in haar hoofd, maar konden nu een plekje krijgen op het witte papier. En niet alleen op papier, maar ook in haar agenda. Ze schreef namelijk gelijk erbij wanneer ze wat ging doen. Ze had ineens duidelijk wat haar te doen stond deze week. Ze kon met verschillende acties aan de slag om ervoor te zorgen dat ze een hele goede start met haar bedrijf ging maken. 

3. Ideeën ontstaan door interacties tussen mensen

Ik vind het toch elke keer weer fascinerend om te merken hoe goed zo’n vel wit papier werkt. Dat komt ook doordat verrassende ideeën ontstaan als je bezig bent, on-the-go. Niet door diep na te denken, maar doordat je luchtig aan het brainstormen bent en lekker met twee voeten op de grond staat. Het helpt om zo’n brainstorm met z’n tweeën te doen want ideeën ontstaan door interacties tussen mensen. Iemand zegt iets, waarop de ander weer reageert. Dat is ook precies waarom ik tijdens dagtrainingen mensen laat brainstormen en mindmappen in twee- of drietallen. Vaak komen er dan hele leuke baanopties uit die verrassend goed bij iemand passen. 

Wil jij ook helderheid krijgen over de richting van jouw loopbaan, of dat nou in loondienst is of als Zzp-er? Wil je verlost worden van die onsamenhangende twijfelbrij in je hoofd? Meld je dan aan voor een gratis speedcoachsessie. Of gun je jezelf een dag vol reflectie en actie op 25 januari tijdens de Design Your New Job dagtraining. Tijdens deze training gaan we ook aan de slag met grote witte vellen om te mindmappen. Er zijn nog een paar laatste plekken vrij, dus meld je aan en creëer werk dat echt bij je past 

Overkomt jouw werk je? Of ga je in 2019 bewust keuzes maken?

Ze zit voor me tijdens de speedcoachsessie. Ze is net bevallen en heeft een goede baan. Ze ziet op om na haar verlof weer aan de slag te gaan. Ze weet al een paar jaar dat ze wat anders wil qua werk, maar wat? Tot nu toe is ze overal makkelijk ingerold. Na haar studie promoveerde ze en daarna is ze blijven hangen in een baan die in het vervolg ligt van haar promotietraject.  Ze vat het mooi samen als ze zegt “Het was nooit een bewuste keuze, er kwam steeds weer iets op mijn pad”. Ze weet wel dat haar huidige baan niet goed bij haar past, ze mist het mensencontact en kan haar sociale kant niet kwijt in het werk. Nu wil ze een volgende stap zetten, maar ze kent alleen haar eigen wereldje en weet niet goed wat. Ze wil leren meer regie te nemen bij het nemen van een volgende loopbaanstap. Herkenbaar? Voor mij wel!

Weer zelf keuzes maken 

Ik zie het zo vaak: mensen die jarenlang werk doen waar ze makkelijk zijn ingerold. Omdat ze via via werk konden krijgen, aangenomen bij de eerste vacature of omdat het aansloot bij hun studie. Een tijd lang gaat dat goed, maar op een gegeven moment komt dan de vraag op: wat wil ik eigenlijk zelf? Daar een antwoord op vinden is niet gemakkelijk als je gewend bent dat je kan afwachten en anderen jouw probleem voor je oplossen. In plaats van af te wachten en te reageren, moet je weer leren zelf het heft in handen te nemen en actief richting te geven aan jouw werk. 

Leerdoelen in plaats van prestatiedoelen

Dat kan het beste door eerst te formuleren wat je zou willen leren. Uit de wetenschap blijkt namelijk dat mensen die een leerdoelstellen veel meer succes, plezier en zelfvertrouwen ervaren dan mensen die een prestatiedoelstellen.  Een prestatiedoel is bijvoorbeeld: ‘Ik wil een andere baan vinden die mee energie oplevert’. Of: ‘Ik wil een marathon rennen’. Bij een leerdoel daarentegen geef je specifiek aan wat je wilt leren: bijvoorbeeld: ‘Ik wil leren welk werk echt bij me past en leren doorzetten om dat werk te realiseren’. Of in geval van de marathon: Ik wil leren hoe ik zonder blessures een marathon kan rennen?’.  Psycholoog Arjan van Dam schrijft het in zijn boek ‘De kunst van het leren’ heel mooi. Mensen met een leerdoel leren ook falen en geven niet op als het tegenzit, en daarom zijn ze uiteindelijk veel succesvoller dan mensen die een prestatiedoel stellen. 

Mijn belangrijkste leerwensen

Ik heb het zelf echt moeten leren, keuzes maken die goed aansluiten bij wat ik echt wil in mijn werk en meer leerdoelen stellen in plaats van prestatiedoelen. En twee belangrijke keuzes die ik voor 2019 heb gemaakt zijn:

 1. Ik wil leren hoe ik van mijn coachpraktijk Design your new job een succesvolle onderneming kan maken. Ik heb namelijk mijn baan opgezegd en ervoor gekozen om in 2019 volledig te gaan werken voor mijn coachingspraktijk Design your new job.
 2. Ik wil leren hoe ik in de winter fit kan blijven en op tijd energie bij kan tanken door te blijven sporten. Ik haat de winter en al jaren droom ik er van in het voorjaar lekker naar een warm land te gaan en daar actief te sporten. Tot nu toe deed ik het niet en zat ik elke winter chagrijnig in ons koude kikkerlandje. Daarom heb ik dit jaar besloten om mezelf een cadeau te geven: in maart ga ik met Running Holland op hardloopvakantie naar Lissabon. Heerlijk 5 dagen hardlopen onder begeleiding van goede trainers in een fijn klimaat. 

Ik ben benieuwd hoe dat bij jou zit:1) Waar kies jij bewust voor in 2019? 2) Wat zou jij willen leren in 2019?

Ik wens jou een heel mooi 2019 toe met mooie bewuste keuzes en met heel veel werkplezier!

PS Wil jij een besluit nemen of je je huidige werk blijft doen of wat anders?  Wat als wij samen aan de slag gaan en jouw droombaan creëren? Maak nu een afspraak voor een gratis speedcoachsessie  of meld je aan voor de 1-daagse dagtraining Design your new job die ik op 25 januari 2019 organiseer.

Marcella van Doorn is een bewuste loopbaancoach van Design your new jobcoaching. Zij coacht mensen die geen energie meer halen uit hun werk, ander werk zouden willen hebben en maar niet goed weten wat. Aan de hand van de 5 stappen van het Design-your-new-jobmodel creëer je werk dat echt bij je past.

Hoeveel energie kost het niet nemen van een besluit jou? Mijn besluit voor 2019

Wist je dat het niet nemen van een besluit 7x meer energie kost dan het daadwerkelijk nemen van een besluit? De afgelopen 3,5 jaar combineerde ik mijn werk als loopbaancoach met mijn baan als projectleider bij de Rekenkamer Metropool Amsterdam. Beide banen deed ik met veel plezier. De laatste maanden vond ik de combinatie te druk en had ik behoefte aan meer focus op dat wat ik het liefste doe. ‘Geeft of kost jouw werk energie?’ is een vraag die ik vaak aan anderen stel en nu was het tijd die vraag aan mezelf te stellen.

Slechte excuses
Ik realiseerde me dat ik al twee jaar bezig was met het uitstellen van een besluit, om echt te gaan voor dat waar ik blij van wordt. Voorheen hadden de twijfels en excuses de overhand: ‘Ja, maar, ik heb het geld nodig. Wat als het niet lukt?’  En: ‘Ach, zo erg is mijn werk toch niet?’. Van die excuses die jij vast ook hebt en die ervoor zorgen dat je toch niet baan verandert. Dat kost zoveel zinloze piekertijd. Toch merkte ik dat het verlangen steeds groter werd en ook het vertrouwen dat het goed zou komen. Ik ben iemand die in de praktijk wil toepassen waar ik het over heb. Walk the talk. Ik had dit jaar veel nieuwe, inspirerende, stoere klanten die hun baan hebben opgezegd om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Bovendien bruiste ik van de ideeën voor mijn bedrijf en ontbrak het me vaak aan tijd om die uit te voeren. 

De kracht van een besluit
De hoogste tijd om een besluit te nemen! Vanaf 1 januari 2019 stop ik daarom na 14 jaar bij de rekenkamer en ga ik me volledig richten op mijn praktijk voor loopbaancoaching Design your new job. Ik heb er ontzettend veel zin in om nog heeeeeeeeel veel meer mensen te inspireren om werk te creëren waar ze energie van krijgen! Ik ervoer ook gelijk weer de kracht van het nemen van een besluit. Het nemen van een besluit geeft meteen energie omdat je richting geeft aan je toekomst. Natuurlijk is het ook doodeng, je weet immers niet hoe het zal gaan, of je het juiste hebt gekozen. En kiezen gaat ook gepaard met loslaten, afscheid nemen. Het is een sprong in het duister en je weet niet altijd wat er op je af komt. Daarom nodig ik je uit om vandaag even stil te staan bij deze vragen: Welk besluit op werkgebied stel jij steeds uit? Wat wordt er mogelijk als je het niet langer uitstelt en wel een besluit neemt? 

Tips voor het nemen van een besluit om van baan te veranderen

 1. Vraag jezelf af: wat wordt er mogelijk als het wel lukt? Doorvoel je besluit. Een keuze moet in de eerste plaats goed voelen, rekening houdend met de rationele elementen. Beeld je even in dat je al leeft zoals na je besluit en ervaar hoe dat is. 
 2. Vraag jezelf af: wat is het ergste dat er kan gebeuren?
 3. Formuleer je besluit met krachtige woorden. Dus niet: ‘Ik ga proberen er een succes van te maken’. Maar wel: ‘Ik zal er alles aan doen om van deze baan een succes van te maken’.
 4. Als je gekozen hebt, ga er dan voluit voor. Kijk niet meer achterom naar de achtergebleven keuzes. Concentreer je op het nu en op de toekomst. Wat is er nodig om het besluit tot een succes te maken? Voor mij was dat bijvoorbeeld: zorgen dat ik een goed netwerk om mij heen heb van buddies met wie ik regelmatig kan sparren. Het kan ook een opleiding of training zijn die je bij je vertrek of aanname mee onderhandelt.
 5. Besef dat je door het besluit te nemen uit je comfortzone gaat. En daar waar je jezelf uitdaagt, duikt de innerlijke criticus op. Het is dus heel normaal dat af en toe de twijfels de kop op steken, ook na je besluit. In plaats van een belemmerende gedachte van je innerlijke criticus die je wilt behoeden voor falen (‘Kan je dit wel? Gaat dit lukken?’) formuleer je een positieve mantra die je vaak herhaalt, bijvoorbeeld elke ochtend onder de douche. Het gaat er uiteindelijk om dat jij er in slaagt om elke keer weer de belemmerende gedachte te vervangen door een positieve,  gedachte, waardoor je je net wel weer een stapje in de goede richting zet. Bijvoorbeeld: de negatieve gedachten ‘Als ik mijn passie weet, weet ik welke stap ik als eerste kan zetten’) vervang je door de gedachte: ‘Ik geef mezelf de tijd om mijn passie te vinden. Door dingen te proberen weet ik of er goed in ben en het leuk vind’ . 

Wil jij een besluit nemen of je je huidige werk blijft doen of wat anders?  Wil je werk creëren dat echt bij je past? Je hoeft niet lijdzaam af te wachten, je kunt vandaag de eerste stap zetten. Er komt geen beter moment en dat weet jij ook. Wat als wij samen aan de slag gaan en jouw droombaan creëren? Maak nu een afspraak voor een gratis speedcoachsessie  of meld je aan voor de 1-daagse dagtraining Design your new job die ik op 25 januari 2019 organiseer.

Marcella van Doorn is een bewuste loopbaancoach van Design your new jobcoaching. Zij coacht mensen die geen energie meer halen uit hun werk, ander werk zouden willen hebben en maar niet goed weten wat. Aan de hand van de 5 stappen van het Design-your-new-jobmodel creëer je werk dat echt bij je past.

Help mijn coachtraject is afgelopen! Hoe hou ik mezelf scherp?

Het zit erop. Ze zit lachend voor mij als haar laatste en achtste coachsessie is aangebroken. Aan de ene kant blij: ze heeft haar baan opgezegd, is klaar voor haar nieuwe stap en kijkt met voldoening terug op de manier waarop ze is omgegaan met haar leidinggevende. Ze is assertiever geworden en klaar voor iets groots: ze gaat met haar gezin verhuizen naar het buitenland! Ze lacht en tegelijk komt de twijfel door: ze zit nog met iets waar ze graag antwoord op wil in deze sessie. Ze wil niet mee terugvallen in de automatische piloot zoals voor het coachtraject. Ze wil de goede lijn doorzetten en vooral nog dingen doen die echt bij haar  passen. Ze wil zich continue bewust afvragen: wil ik dit wel? Maar hoe doet ze dat zonder coach en zonder intervisie? Hoe kan ze op de goede weg door blijven gaan en zichzelf scherp houden nu haar coachtraject is afgelopen?

Help mijn coachtraject is afgelopen! Hoe hou ik mezelf scherp?
Het is een vraag die ik vaker hoor na afloop van een coachtraject. En terecht, want jezelf scherp houden en bewuste keuzes blijven maken op werkgebied, gebeurt niet zomaar, daar moet je wel iets voor doen! In deze blog geef ik een paar voorbeelden van manieren hoe jij je scherp kan houden ook zonder coach.

Wat er nodig is voor echte gedragsverandering

Deze zomer las ik het nieuwste boek van Ben Tiggelaar “De ladder. waarom veranderen zo moeilijk is en …welke drie stappen wel werken”. Een makkelijk leesbaar en intrigerend boek dat naadloos aansluit bij de vraag hoe je jezelf scherp houdt en je goede gewoonte echt verankert. Volgens Tiggelaar zijn er drie stappen nodig voor echte verandering: 1) je bepaalt je doel 2) je beschrijft het gewenste gedrag zo concreet mogelijk en 3) je regelt support. Hij geeft zijn simpele model weer in een ladder met drie treden.

Voor 1 doel heb je 3 support technieken nodig

Voor deze blog is vooral het regelen van ‘support’ heel belangrijk. Bij ‘support’ gaat het om alle technieken die je in kunt zetten om het nieuwe, gewenste gedrag te ondersteunen. Zonder support lukt gedragsverandering niet, aldus Ben Tiggelaar. En laat support nou de stap zijn die mensen het meest vergeten. Het is dus niet zo raar dat je snel terugvalt als je tijdelijk je gedrag het verandert. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat slechts één supporttechniek inzetten echt onvoldoende is. Als je echt iets blijvends wil veranderen, stel dan 1 doel, 1 gedraging en gebruik minimaal 3 verschillende supporttechnieken.

Je fysieke en sociale omgeving aanpassen 

Als je gedrag wilt veranderen, vraag je dan allereerst af of je iets kunt veranderen in je directe omgeving waardoor het gewenste gedrag makkelijker wordt. Tiggelaar maakt  onderscheid tussen de fysieke omgeving (de omgeving om jouw heen) en de sociale omgeving (de mensen met wie je omgaat) die je kunt aanpassen. Het is net als bij afvallen en sporten: zorg dat je geen snoep in huis haalt en regel een buddy of een club zodat je een stok achter de deur hebt om te gaan sporten.

Voorbeelden om je zelf na een coachtraject scherp te houden zijn:

 • Plan een maandelijks gesprek in met een vriend(in) of collega waarmee je een maandevaluatie voert. Dit is een combinatie van je fysieke en sociale omgeving aanpassen. Cruciaal is dat je eerst je fysieke omgeving aanpast: plan van te voren de afspraak in, anders gebeurt het niet. Ik voer mijn maandevaluatie per Skype met een collega-coach. Ik heb zelf nooit zin in de maandevaluatie, maar elke keer merk ik weer hoe nuttig het is. Soms heb ik het gevoel dat het niet zo goed ging de afgelopen maand. Als ik dan ontdek dat er veel meer zaken waren die goed gingen, plaatst dat de negatieve zaken weer in perspectief. Ander voordeel van de maandevaluatie is dat je snel kan bijsturen.Van te voren beantwoord je drie simpele vragen voor je zelf op papier:
  1. Wat ging er goed deze maand?
  2. Wat kon er beter? Kijk daarbij ook: Is er iets dat je kunt erkennen? Is er iets dat je kan loslaten? Had je bijvoorbeeld te hoge verwachtingen van jezelf en kun je de gedachte dat het perfect moet zijn loslaten?
  3. Wat besluit je voor de volgende maand?
 • Nog een voorbeeld van je fysieke omgeving aanpassen: Schrijf zichtbaar een bepaalde leus of mantra voor jou op die belangrijk is. Bijvoorbeeld: wat kan ik vandaag doen om meer energie te krijgen? Of: wat wordt er mogelijk als ik vaker nee zeg? Of: wat kan ik vandaag doen om werk te creëren dat echt bij me past? Op die manier herinner je elke dag het doel dat je voor ogen had. Dit kan door een bepaald woord in het wachtwoord van je telefoon te verwerken, een briefje op te hangen bij je bureau of op het krijtbordje bij je WC te schrijven. Als het maar zichtbaar is en je het vaak ziet. Op die manier hou je je doel levendig.
 • Wil je meer rust tijdens je werk: blok dan in je agenda gewoon een paar uur vrij zodat je momenten van rust hebt.
 • Vind je het belangrijk om meer samen te werken met een collega, zorg dan dat je vaker in de buurt van die collega bent.

Zelf heb ik sinds het lezen van het boek De ladder ook meer aandacht voor supporttechnieken. Zo laat ik deelnemers van mijn trainingen hun acties en besluiten opschrijven op een apart vel papier dat ik ze twee weken na de training nog eens opstuur. Op die manier worden ze ook na de training nog herinnerd aan hun besluiten. Verder geef ik ze aan het eind van de training een buddy mee met wie ze contact kunnen houden. En ik bel ze een maand na de training even op om te kijken hoe het gaat en of ze hulp nodig hebben.

En mijn klant? Zij koos in de laatste coachsessie ook een manier om zichzelf scherp te houden. Ze gaat op zoek naar een buddy in haar vriendenkring met wie ze maandelijks kan Skypen en de maandevaluatie kan doen. Dat is win-win: gezellig om contact te houden met haar vriendinnen in Nederland en een handige manier om bewuste keuzes te maken en plezier te houden in haar werk.

Kun je het niet alleen?
Wil jij jezelf ook scherp houden op werkgebied en lukt dat niet alleen? Wil je werk creëren dat echt bij je past?  Je hoeft niet lijdzaam af te wachten, je kunt vandaag de eerste stap zetten. Er komt geen beter moment en dat weet jij ook. Wat als wij samen aan de slag gaan en jouw droombaan creëren? Maak nu een afspraak voor een gratis speedcoachsessie  of meld je aan voor de 1-daagse dagtraining Design your new job die ik op 25 januari 2019 organiseer

Marcella van Doorn is een bewuste loopbaancoach van Design your new jobcoaching. Zij coacht mensen die geen energie meer halen uit hun werk, ander werk zouden willen hebben en maar niet goed weten wat. Aan de hand van de 5 stappen van het Design-your-new-jobmodel creëer je werk dat echt bij je past.

Alles wat je kiest, brengt je dichter bij huis (en mijn ervaringen met ‘staycation’)

Deze vakantie heb ik weer ervaren hoe makkelijk we ons laten leiden door de waan van alle dag en hoe belangrijk het is om bewuste keuzes te maken. Dit jaar besloten we niet huis te ruilen zoals vorig jaar. We bleven voor het eerst thuis met mijn gezin, we hadden een zogenaamde ‘staycation”. Eerder dit jaar besloten we een huisdier te nemen. Vlak voor de zomervakantie was het zover; sinds 15 juli hebben we de verantwoordelijkheid voor twee mooie, lieve leuke kittens: Cas en Lies. Het leek ons beter om deze vakantie de tijd te nemen om de beestjes op te voeden en ze een goede start te geven. Tot zover de theorie vooraf. Wil je weten hoe het mij verging in de praktijk?

Was dit nu mijn vakantie?

Mijn eerste vakantiedag vond ik behoorlijk frustrerend. Ik deed de was, kookte, sportte, deed boodschappen en dat alles maakte me boos. Allemaal dingen die ik in het weekend ook doe. Mijn vakantiegevoel was ver weg. En toen ik ’s avonds even rustig wilde zitten, ontdekte ik dat alle zitplekken in huis bezet waren door mijn kinderen die – net als anders- hun favoriete TV-serie (Big bang theory) keken of op een ander beeldscherm tuurden. Dat voelde net als tijdens een werkweek en ik eindigde die avond ook achter de iMac, net als anders. Was dit nu mijn vakantie? Ik was teleurgesteld dat ik niet een goed boek las, een mooie avondwandeling maakte of dat we een leuks pel met z’n allen deden. Dit voelde niet als een vakantie! Vakantie is voor mij uitrusten, vertragen en dingen doen waar ik anders geen tijd voor neem zoals lezen, wandelen en schrijven.

Die ene cruciale vraag: wanneer is de vakantie geslaagd?

Ik had toen de resterende drie weken op dezelfde weg door kunnen gaan, maar dat had me niet blij en gelukkig gemaakt. Ik besloot het bewust anders te doen. De volgende besloot ik ’s avonds niet voor de TV  of computer te hangen. Met de kinderen spraken we af dat zij altijd 1 zitruimte over zouden laten waar niet geschermd zou worden, zodat wij ook een boek konden lezen of naar muziek konden luisteren. Ook nam ik me voor om ’s middags tijd vrij te maken voor minimaal een uur  in de hangmat relaxen of lezen en begon ik te lezen in een boek. Zo dat voelde al veel beter!

En net toen ik me erbij neer had gelegd dat deze vakantie in eigen huis ook leuk k0n zijn, opperde mijn echtgenoot om toch een midweek met z’n allen ergens heen te gaan. Op internet vonden we alleen maar dure bestemmingen naar plekken die we anders nooit vrijwillig zouden kiezen. Het voelde als een gedwongen besluit, alsof we geen keus hadden. Maar was dat ook zo? Het zorgde ervoor dat we elkaar de vraag stelde: wanneer vinden we deze vakantie eigenlijk geslaagd? En dat bleek een hele belangrijke vraag om ieders wensen helder te krijgen en niet in oude valkuilen te stappen. Eerdere vakanties hadden we namelijk wel eens te druk klussend besteed, vol met nuttige klusjes in huis, zodat we na de vakantie eigenlijk echt toe waren aan vakantie. Dat wilden we nu zeker niet.

Natuurlijk leent een vakantie zich thuis voor een paar klussen, maar niet teveel, vonden we. Samen bepaalden we welke klussen we wilden doen: schoolspullen kopen, garage en zolder opruimen en de kamers van de meiden opruimen. Die klussen konden we nu mooi afwisselen met hangmatuurtjes of een dagje strand. En wat voor een ruimte en energie  zou het geven als we na de vakantie dat gedaan hadden! Wanneer vonden we de vakantie nog meer geslaagd? Als er tijd was om te lanterfanteren, te slapen, een spel te doen, naar het strand te gaan, te sporten (ik startte met crossfit, lees mijn vorige blog) mooie gesprekken te voeren, te logeren en te lezen. En wanneer nog meer? Als we een paar nieuwe dingen zouden doen, zoals met z’n allen fietsen door de duinen in Noordwijk en overnachten in een Stayokay of een rondvaartboot nemen door onze woonplaats waar we nog geen twee jaar woonden. En zo creëerden we onze vakantie en hadden we een heerlijke tijd met een goede balans tussen klussen en ontspannen.

Niet lijdzaam afwachten

Kortom, die ene simpele vraag leidde er toe dat we de vakantie bewust anders gingen doen en niet mee gingen met de waan van alledag. Dat kwam doordat we ons niet lieten leiden door alles wat zich voordeed, maar zelf bewust vormgaven aan de vakantie. Van ‘reactie’ (en geleefd) gingen we naar ‘creatie’ en dat geeft een veel beter gevoel! Wat heeft dit alles nu met werk te maken? Bij werk speelt vaak hetzelfde. Er komen wekelijks mensen in mijn coachingspraktijk die zeggen: “Ik ben tot nu toe in mijn banen gerold. Ik heb nooit een bewuste keuze gemaakt. Nu wil het anders gaan doen, ik wil werk gaan doen dat mij past en niet zomaar werk dat zich voordoet”. Prompt zag ik laatst in Het Parool een mooi citaat van een yogaleraar die zegt: “Alles wat je kiest, brengt je dichter bij huis”. En zo is het! Dus laat je niet overspoelen door vergaderingen en trage bureaucraten. Bedenk: Wanneer is voor jou deze werkweek geslaagd? Wat kun jij doen om daaraan bij te dragen? 

Wil je nu echt de stap zetten om werk te gaan doen dat echt bij je past? Wanneer neem jij het besluit om er echt voor te gaan en te doen wat goed voor je is? Je hoeft niet lijdzaam af te wachten, je kunt vandaag de eerste stap zetten. Er komt geen beter moment en dat weet jij ook. Wat als wij samen aan de slag gaan en jouw droombaan creëren? Maak nu een afspraak voor een gratis speedcoachsessie  of meld je aan voor de 1-daagse dagtraining Design your new job die ik op 12 oktober 2018 organiseer.

Marcella van Doorn is een bewuste loopbaancoach. Zij coacht mensen die geen energie meer halen uit hun werk, ander werk zouden willen hebben en maar niet goed weten wat. Aan de hand van de 5 stappen van het Design-your-new-jobmodel creëer je werk dat echt bij je past.

Ben jij fit genoeg voor je volgende loopbaanstap?

Ken je dat? Dat je soms te hard werkt en het sporten en gezond eten er bij inschiet? En dat je je daardoor niet zo lekker in je vel voelt zitten? Dat is precies waarom je bij mij niet alleen aan je loopbaan werkt, maar er tijdens mijn coaching ook ruimte is om jezelf fysiek uit te dagen. De meeste van mijn klanten willen aan het eind van hun coachtraject niet alleen werk dat bij hun past, maar ook fitter zijn en meer bewegen. Je kunt nog zoveel plannen op werkgebied hebben, maar als je elke avond tot 2 uur ’s nachts aan de wijn zit en fysiek te moe bent, komt er van je plannen niet veel terecht. Daarom geloof ik in een integrale benadering waarbij je zowel fysiek, mentaal als op werkgebied stappen gaat zetten. Geest en lichaam zijn namelijk onlosmakelijk aan elkaar verbonden (iets met een fitte geest in een fit lichaam). Daarom besloot ik deze zomer ook mezelf fysiek eens flink uit te dagen met crossfit en weer eens goed voor mezelf te zorgen door gezond te eten.

Nee, nee, niets voor mij

Dat krachttraining voor mij als hardloper goed zou zijn, wist ik al. Ik kende de voorbeelden van mensen die al jaren krachttraining combineren met rennen. Mij niet gezien. Als ik ergens een hekel aan had, was het krachttraining. Opdrukken lukte me nooit, buikspieroefeningen voerde ik niet goed uit en met een klimrek wist ik me totaal geen raad. Ik was zo iemand die enthousiast begon, een strippenkaart voor krachttraining kocht en na les 2 concludeerde dat het niets voor mij was.

Toch begon het te kriebelen dit voorjaar. Ik hoorde goede verhalen van hardloopmaatjes die aan crossfit deden, zich veel fitter en sterker voelden en daar ook baat bij hadden bij het rennen. Crossfit: een soort van eenvoudige ‘box’ of gymzaal zonder fitnessapparaten (op roeimachines na), maar met gewichten, ringen, wandrekken en stangen. Toen ik eind juni de gelegenheid kreeg om gedurende 6 weken kennis te maken met crossfit, besloot ik het een kans te geven. Ik wilde vooral een sterkere ‘core’ oftewel bovenlichaam, want als hardloper waren vooral mijn beenspieren goed ontwikkeld, maar ook een lager vetpercentage en een paar kilo afvallen spraken me aan. Mijn concrete doel voor de komende 6 weken was dat mijn lichaam uit 6% minder vet zou bestaan.

Met frisse tegenzin

Mooie resultaten, maar zover was het nog niet. Ik startte met behoorlijke, frisse tegenzin. Om maximaal resultaat te bereiken was het namelijk van belang dat ik me gedurende die 6 weken ook hield aan een voedingsplan. Geen suikers en kaas meer en ook nauwelijks koolhydraten en vooral wel heel veel eiwitten en groenten! Nooit geweten dat er ook koolhydraten in fruit, wortels, peulvruchten en bieten zaten. En laten dat nou net de dingen zijn die ik al vegetarier vaak eet. Na de eerste weerstand, besloot ik me er toch aan over te geven. Braaf verwisselde ik mijn havermoutpap in voor kwark, at ik met de lunch en voor het diner een zelfgemaakte salade. Het hardlopen zette ik even op een laag pitje en drie keer per week ging ik naar een crossfit les. Via de handige app van Crossfit Haarlem kon ik precies tijdens welke lessen nog plek was. Er werden meerdere lessen ’s ochtends en ’s avonds aangeboden, dus keuze genoeg.

Ik kan het nog niet en ondertussen…

De lessen zelf vielen me alleszins mee. Kleine groepen: er mochten maximaal 14 deelnemers per les deelnemen. De structuur was wel hetzelfde: elke les begon met een warming up, een kracht- en een conditiegedeelte. Qua inhoud was geen enkele les of ‘workout’ hetzelfde en dat maakte het juist zo leuk. De ene workout werkten we aan de armen en schouders, de andere workout stonden de benen centraal. Doordat de groepen relatief klein zijn, was er alle ruimte voor de ‘coach’ (trainer) om aanwijzingen te geven bij het goed uitvoeren van de oefeningen. Dat was bij mij ook wel nodig, veel oefeningen vallen of staan bij het op een juiste manier uitvoeren ervan. Naast de afwisseling ben ik ook zeer gecharmeerd geraakt van het idee van de ‘growth mindset’ bij crossfit. Er zijn talloze mogelijkheden om oefeningen aan te passen op jouw eigen niveau. Kun je nog niet opdrukken op de grond? Geen nood, dan begin je eerst met opdrukken bij een wandsteun zodat je de oefening meer diagonaal uitvoert. Alle oefeningen zijn op drie niveaus uit voeren, zodat iedereen mee kan doen, zelfs ik! Dat zorgde er voor dat ik deze krachtsoefeningen wel leuk vond en het nu wel volhield.

Hoe daag jij jezelf fysiek uit?

Na zes weken was ik ruim 4 kilo afgevallen en was mijn doel gehaald: mijn vetpercentage was met 6% geslonken! Bovenal voelde ik me fitter dan ooit en gaf het me een kick dat ik nu wel in staat was om krachtsoefeningen uit te voeren. Ook merkte ik dat een aantal oefeningen me steeds makkelijker af gingen. Al met al een hele overwinning om door te gaan met iets waar ik zoveel weerstand bij voelde! Inmiddels heb ik besloten om hardlopen voortaan te combineren met twee keer in de week crossfit. Nu hoeft natuurlijk niet iedereen aan crossfit. Het gaat er om dat je je voor jezelf kijkt wat jou fysiek inspireert & motiveert en 20% uit je comfortzone is. Voor de een is dat eindelijk beginnen met paardrijden, dagelijks koud douchen en voor de ander is dat elke dag minimaal 30 minuten wandelen. Iemand die ik momenteel coach besloot twee maanden geleden elke dag 10.000 stappen te zetten en sindsdien wandelt ze na het werk geregeld. Hierdoor voelt ze zich niet alleen fitter, maar heeft ze ook meer verdiepende gesprekken met de familieleden/vriendinnen) die soms aansluiten tijdens de wandeling. Bovendien geeft het haar een mooi reflectiemoment om na te denken over hoe het gaat en wat haar volgende stap kan zijn.  Ik ben benieuwd hoe jij je fysiek uitdaagt om goed in je vel te zitten.

Ontbreekt het jou aan energie, voel je je fysiek niet goed in je vel en wil je nu echt de stap zetten om werk te gaan doen dat echt bij je past? Wanneer neem jij het besluit om er echt voor te gaan en te doen wat goed voor je is? Je hoeft niet lijdzaam af te wachten, je kunt vandaag de eerste stap zetten. Er komt geen beter moment en dat weet jij ook. Wat als wij samen aan de slag gaan en jouw droombaan creëren? Maak nu een afspraak voor een gratis speedcoachsessie.

Marcella van Doorn is een bewuste loopbaancoach. Zij coacht mensen die geen energie meer halen uit hun werk, ander werk zouden willen hebben en maar niet goed weten wat. Aan de hand van de 5 stappen van het Design-your-new-jobmodel creëer je werk dat echt bij je past.

Hoe vaak heb jij een goed gesprek met je leidinggevende?

 

Hoe vaak wissel jij met je leidinggevende van gedachten over wat er goed gaat en wat er beter kan? En dan bedoel ik niet tijdens een beoordeling of een functioneringsgesprek, maar los daarvan, op een open en een respectvolle manier? Ik zit terug in de trein van Den Haag naar mijn coachpraktijk en geniet na van een mooi afsluitend driegesprek tussen degene die ik coachte (coachee), haar leidinggevende en mijzelf. Ik realiseer me dat het best bijzonder is, een gesprek waarbij leidinggevende en coachee op een goede manier terugblikken op de afgelopen maanden en ook eerlijk kijken wat ze daarvan kunnen leren. En hoe heerlijk het is om als coach bij te dragen aan een betere werkverhouding en daardoor beter functioneren en meer werkplezier.

Coach-on-the-job wat houdt dat nu in? 

Sinds november 2017 was ik via InterCoach ’coach-on-the job’ van een beleidsmedewerker die bij het Rijk werkt. Samen met nog 15 collega’s van de ministeries VWS, OCW en SZW volgde zij 9 maanden lang het traject ‘Beleid werkt’. Gedurende het traject werken ze aan een zogenaamde ‘leerwerkopdracht’ om bepaalde vaardigheden nog beter onder de knie te krijgen zodat ze nog betere resultaten als beleidsmedewerkers boeken. Onderdeel van het traject zijn een 360-graden-feedback, intervisie, een stage en een coach-on-the-job. Als coach help ik mijn coachee om haar doelen scherp te krijgen en het ontwikkeltraject vorm te geven. Ook begeleid ik als coach aan het begin en einde van het traject een gesprek tussen de coachee en de leidinggevende. Aan het begin van het traject maken ze samen afspraken over de leerwerkopdracht en bespreken ze wat er nodig is om het leren zo goed mogelijk te ondersteunen. Het is inmiddels juli 2018 en inmiddels is het leerwerktraject afgelopen. Vandaag blikte ik met zowel de coachee als haar leidinggevende tijdens een zogenaamd ‘driegesprek’ terug op het traject.

Terugblikken hoe doe je dat?  

Hoe voer je nu zo’n gesprek op een prettige manier? Tijdens een afsluitend driegesprek structureer ik de evaluatie vaak aan de hand van vier vragen:

 1. Wat ging er goed?
 2. Wat kan er beter?
 3. Wat kun je loslaten?
 4. Wat besluit je voor de toekomst?

Op die manier kunnen leidinggevende en medewerker het traject goed afsluiten. Zo ook in dit geval.

De voordelen van een driegsprek

De coachee begon het afsluitende gesprek met het delen van wat zij goed vond gaan. Vervolgens de leidinggevende. Bij een gewoon gesprek schiet het er zo vaak bij in en zijn we geneigd alleen te benoemen wat er beter kan. Maar het is toch absoluut ook waardevol om te horen water goed ging? In dit geval was het leuk om te zien dat de leidinggevende ook een tweetal positieve punten benoemde die de coachee nog niet gehoord had. Op die manier kan er tijdens een driegesprek informatie boven water komen die nog niet bekend was.

Ander voordeel van een driegesprek is dat wanneer er een derde (zoals coach) bijzit, zowel medewerker als leidinggevende het netjes houden. Waar in dit geval de relatie tussen leidinggevende en medewerker eerder stroef verliep omdat er negatieve feedback gedeeld was en de medewerker zich niet gesteund voelde, was dit in het eindgesprek niet aan de orde. Er kwam geen onverwachte negatieve feedback, wel werden er ook punten benoemd die volgens de leidinggevende en medewerker beter kunnen. Zo kon de medewerker minder dingen alleen doen en al in een eerder stadium bespreken waarom ze bepaalde stappen neemt met haar leidinggevende en collega’s. Omgekeerd had de leidinggevende meer moeite kunnen doen om zich te verdiepen in het werk van de medewerker door vaker mee te gaan naar bepaalde activiteiten en feedback zorgvuldiger te formuleren. Indien nodig kijk ik hier of bepaalde veronderstellingen of gedachten losgelaten moeten worden. Aan het einde van het driegesprek is er vervolgens ook een mooi moment van zelfreflectie. Dan bespreek ik met zowel de leidinggevende als medewerker in hoeverre zij in de toekomst dingen anders zouden doen. Het leuke is dat niet alleen de coachee, maar ook de leidinggevende een verbeterpunt voor zichzelf zag.

Sitback and relax

Al met al vind ik het iedere keer weer mooi om te zien dat leidinggevende en medewerker open en respectvol een gesprek voeren. Voor mij als coach is het heel simpel en is het motto ‘sit back and relax’! Ik stel open vragen, vraag door en de coachee en de leidinggevende doen het werk. Wil jij ook meer plezier en energie uit je werk halen en is daarbij je relatie met je leidinggevende cruciaal? Boek dan nu een gratis speedcoachsessie zodat we samen kunnen kijken welke mogelijkheden er voor jou zijn.

Marcella van Doorn is een bewuste loopbaancoach. Zij coacht mensen die geen energie meer uit hun werk halen, ander werken willen en maar niet goed weten wat. Aan de hand van de 5 stappen van het Design-your-new-job-model creëer je werk dat echt bij je past.

Verlang jij ook zo naar vakantie? Benut deze tijd goed!

“ Wees eens eerlijk….. Hoeveel acties start jij al niet meer op omdat het ‘al bijna vakantie is’?” Dat was een zin die ik vanmorgen las in de nieuwsbrief van mijn inspirerende bussinesscoach Veronique Prins. Dat is wat mij betreft de spijker op zijn kop! Om mij heen zie ik veel mensen die moe zijn en reikhalzend uitkijken naar hun vakantie. Het is ook een drukke tijd, zeker voor degenen met kinderen. Dat zie ik zelf ook: het ene rapportgesprek na het andere, eindejaarsopvoeringen, seizoensafsluitende borrels, barbeques van sportclubs. Om over verjaardagen nog te zwijgen: het aantal mensen dat zijn verjaardag op 15 juli wil vieren is in mijn omgeving al meer dan 6! Ik zie het ook aan mijn klanten, die zijn aan het verbouwen, maaien het gras, focussen op de laatste deadlines in hun huidige baan en hun nieuwe baan lijkt even ver weg. Maar lieve mensen, hier in in de omgeving van Haarlem begint de schoolvakantie pas over twee weken….. Dat is nog heel lang! Dat is tijd die je goed kunt gebruiken, zeker als je je had voorgenomen om voor 2019 een andere baan te veroveren! Daarom wil in dit blog even stil staan bij een aantal zaken  die je de komende weken kan doen om toch werk te maken van je volgende loopbaanstap.

Waar blijft jouw energie?
Het allereerste wat je kan doen tijdens deze laatste drukke weken voor de vakantie is voorjezelf bijhouden van welke activiteiten in je huidige baan je energie krijgt en welke energieslurpen. Zie ook mijn eerdere blog over dit onderwerp en dit filmpje.

Boter bij de vis
Als je echt iets wilt veranderen in je werk de komende maanden, is het raadzaam om een goede coach in te schakelen. Je kunt wel een beetje doormodderen zoals je al maanden hebt gedaan. Maar als je echt wil dat er iets gaat veranderen, zul je iets nieuws moeten proberen en investeren in jezelf. Een coach is daarbij een goede stok achter de deur. Een coach houdt je scherp, confronteert je met vragen en inzichten die je anders niet krijgt. Ik doe help je daar graag bij met mijn ‘Design your new job-methode’. Elke maand reserveer ik tijd voor een aantal gratis speedcoachsessies waarin mensen kunnen kennismaken met mij. Zo ook deze maand in de week van 23 juli 2018. Dus wil je voor je vakantie nog iets nuttigs doen, boek dan een gratis speedcoachsessie waarin we samen kijken waar voor jou de mogelijkheden liggen om werk te creëren dat goed bij je past zodat je na de vakantie niet ongemotiveerd aan je werk begint. Of meld je nu alvast aan voor de volgende Design your new job workshop op 12 oktober of 23 november. 

Creatief met vacatures
Een ander actie die je prima in de zomertijd kan doen, is creatief omgaan met vacatures. Hoe je dat doet, vertelt mijn inspirerende hardloopmaatje Susanne Boer. Zij stond vorig jaar als 48 jarige dame op straat. Na twintig jaar zekerheid en veiligheid lag alles open en ze ontdekte dat het waar is: het spreekwoord “waar de ene deur dichtgaat, gaat een andere open”. “Lekker makkelijk praten als buitenstaander” dacht ze dan steeds. Vaak genoeg spookte het door haar hoofd: “Wat als niemand mij wil ….. wat als ik nooit meer iets vind?” 
Die angst was gelukkig kleiner dan haar nieuwsgierigheid en de gretigheid naar mogelijkheden. Ze voelde zich soms net een kind in een snoepwinkel als ze de vacatures aan het doorkijken was. Zoveel mogelijkheden, zoveel kansen, zoveel uitdagingen! En het is gelukt: sinds oktober vorig jaar werkt Susanne met veel plezier in een totaal andere branche dan de reisbranche waarin ze was opgegroeid. De zoektocht naar een nieuwe baan is echt serieus hard werken die tijd en energie kost. Het vinden van een nieuwe baan is niet zo moeilijk; de uitdaging is de baan te vinden die bij jou past. Daar kom je achter als je creatief omgaat met vacatures. Dus niet gelijk op zoek naar de perfecte vacature die helemaal bij jou past. Wat dan wel? Besteed aandacht aan het doorspitten van vacatures (in elk mogelijke branche) en markeer wat jou in de vacature aanspreekt. Knip dat deel dat je aanspreekt uit en plak het op een groot wit vel. Op die manier zie je een patroon terugkeren van wat voor soort bedrijf je zoekt, je creeeert als het ware een moodboard. Als je dat in beeld heb, kun je gerichter gaan zoeken. Knip bijvoorbeeld een zin uit van een taak die jou leuk lijkt of plak een plaatje op van de organisatie die je leuk vindt. Door het moodboard zichtbaar ergens neer te zetten, hou je je wens levendig en krijg je een steeds beter beeld van wat je leuk vindt. Zinnen die je aanspraken in vacatures (bijvoorbeeld: ‘Een kei in cijfers’) kun je in een latere fase ook weer gebruiken in je sollicitatiebrief.

Een goed gesprek 

Weet je al wat beter beter welk werk bij j past en wat je zou willen? Benut dan de zomerweken ook om een aantal netwerkgesprekken te voeren. Dat kan natuurlijk bij uitstek lekker wandelend in het bos, op een zonnig terras of bij iemand thuis! In de zomervakantie  zijn de meeste mensen ook wat meer ontspannen en is het wat minder druk met reguliere werkzaamheden. Hoeveel inspirerende gesprekken ga jij deze zomer voeren?

Marcella van Doorn is een bewuste loopbaancoach. Zij coacht mensen die geen energie meer uit hun werk halen, ander werken willen en maar niet goed weten wat. Aan d ehand van de 5 stappen van het Design-your-new-job-model vind je werk dat echt bij je past.

Is netwerken voor jou bedelen om werk? 5 mentale tips voor het voeren van een netwerkgesprek

“Ik merk dat ik netwerkgesprekken toch wel lastig vind en daarom een beetje uitstel.” Die opmerking ontving ik toevallig deze week. Daarom is dit een goed moment om daar even op in te gaan! Het voeren van netwerkgesprekken is een hele belangrijke manier om te onderzoeken of bepaalde baanopties bij jou passen. Maar hoe voer je een netwerkgesprek op zo’n manier dat het ontspannen is en je jezelf niet tekort doet? Dat was ook een vraag van Petra (44 jaar) die ik laatst voor de vierde keer coachte. Ze had enthousiast haar eerste netwerkgesprek gevoerd met mensen in de marketing. Bij het eerste gesprek merkte ze toch dat ze gespannen was. Ze was eerlijk geweest en had vooral benadrukt wat ze niet kon. Terugdenkend aan het gesprek realiseerde ze zich dat zichzelf misschien tekort had gedaan: ze had niet genoeg benadrukt wat haar krachten waren. Nu is een netwerkgesprek ook geen sollicitatie waarin je jezelf verkoopt, maar hoe voer je nu een goed netwerkgesprek?

Verschil met een sollicitatie

Nog even opfrissen: een netwerkgesprek is echt anders dan een sollicitatiegesprek. Bij een sollicitatiegesprek reageer je op een vacature en besluiten anderen of jij de baan krijgt. Bij een netwerkgesprek neem jij het initiatief en dat zorgt ervoor dat
jij jezelf op een relaxte manier kunt laten zien, zonder de druk dat je
een van de velen bent die op een vacature reageert. Een netwerkgesprek is daardoor veel laagdrempeliger.

Jouw relatie met netwerken is cruciaal 

Laten we bij het begin beginnen. Wat versta jij onder ‘netwerken’? Het beeld dat jij hebt gecreëerd over netwerken, bepaalt ook hoe ontspannen je aan een netwerkgesprek begint. Vaak zie ik dat mensen netwerken zien als iets negatiefs. Ze zien netwerken als: ‘bedelen om werk’ of ‘zich op een negatieve manier opdringen aan een ander die daar niet op zit te wachten’. Klopt dit beeld met de werkelijkheid? Netwerken is in feite niets meer dan het delen van informatie en connecties. Wat is jouw relatie met netwerken?

In de praktijk zie ik dat veel mensen een drempel over moeten om wildvreemden te benaderen voor een netwerkgesprek. Als ze dat eenmaal een keer gedaan hebben, komen ze enthousiast terug: het was helemaal niet zo eng! En de meeste mensen vinden het juist leuk om over hun werk en hun eigen ervaringen te vertellen. Mensen willen graag iets betekenen en belangrijk zijn voor anderen. Auteur Sylvia van den Meerendonk schreef het boek ‘Nooit meer solliciteren’ en merkt daarover op: “Het is dus niet alleen prettig voor jou om vragen te stellen, de ander heeft er waarschijnlijk ook lol in. Bedenk maar eens hoe het zou zijn als iemand jou om tips zou vragen; zou je niet graag willen helpen? En je gevleid voelen met het verzoek”. 

De mentale voorbereiding wordt nog wel eens vergeten

Op internet kun je genoeg tips vinden om je inhoudelijk goed voor te bereiden op een netwerkgesprek. Wat ik daar mis, zijn de mentale tips om een netwerkgesprek goed te voeren. En die zijn juist zo belangrijk want bij een netwerkgesprek staat de relatie met de ander centraal. Daarom geef ik hieronder 5 tips om je mentaal goed voor te bereiden op een netwerkgesprek:

 1. Ga voor jezelf na wat jouw relatie tot netwerken is. Heb jij negatieve gedachten over netwerken? Kun je die vervangen door positieve gedachten die jou helpen?
 2. Bedenk welke vorm van netwerken bij jou past. Hou je niet van borrels of van binnen zitten? Begin er dan niet aan. Ga dan bijvoorbeeld een wandeling maken met iemand of combineer het met een rondje hardlopen als je daarvan houdt. Of doe een workshop waar je mensen tegenkomt die voor jou interessant zijn.
 3. Creëer van te voren de juiste context voor het gesprek. Sta stil hoe je wil dat het gesprek gaat verlopen, zowel inhoudelijk als qua sfeer. Een voorbeeld van een positieve context is: “Ik ben een ander niet tot last, ik heb iets te bieden en het gesprek is voor mij een leuke manier om er achter te komen welk werk bij me past”. Doe kort van te voren een ‘powerpose’. Maak je zelf even groot, rek je uit en lach. Dat kan prima in de wc. Schaam je niet, de grootste trainers van de wereld doen dit ook. Het is een manier om je lichaam en geest voor te bereiden en jezelf letterlijk en figuurlijk groter te maken.
 4. Wees ontspannen en wees jezelf. Praat de ander niet naar de mond. Vertel over jezelf, zonder jezelf te verkopen en vraag vooral ook naar de ander. Luister en toon oprechte interesse. Bedank altijd achteraf met een mailtje, een appje voor het gesprek.
 5. Vraag nooit om een baan. Het is geen sollicitatie, maak dat er ook niet van. Dat kan de sfeer verpesten en kan ervoor zorgen dat je gesprekspartner dichtklapt. Vraag altijd aan degene die je spreekt of hij/zij tips heeft voor andere gesprekspartners/organisaties die voor jou relevant kunnen zijn. Of hoe vraag hoe hij/zij het zou aanpakken als hij/zij in jouw schoenen zou staan?

Kortom: voer een netwerkgesprek op een manier die bij je past. Besteed vooral aandacht aan de sfeer en de verbinding. Een aantal van deze tips is ook te vinden in het boek Nooit meer solliciteren. Hoe je de baan verovert die echt bij je past van Sylvie van den Meerendonk. Als jij je voor 1 maart  2019 aanmeldt voor de dagtraining Design your new job ontvang je dit boek (t.w.v. 19,50 euro) er gratis bij. Wil je gericht advies voor jouw specifieke situatie? Neem dan even contact met mij op voor een gratis speedcoachsessie.