Dit keer ga je het echt doen, echt! Doorbreek je patroon

Ik moet iets bekennen. De afgelopen weken viel ik weer even in mijn valkuil van te druk te zijn en te hard te werken. Ik nam veel nieuwe klanten en klussen aan waardoor mijn werk-privébalans net niet goed meer was. Het gevolg was dat ik diep teleurgesteld was in mezelf, want ik kende mijn valkuil en ik ging het toch helemaal anders doen? Het gevoel dat het toch niet lukte overheerste. Misschien ken je het zelf ook wel. Stel: je hebt je voorgenomen om de komende week echt tijd in te plannen om eerst je prioriteiten te bepalen in plaats van gelijk in al die geplande meetings te rollen. Maar hoe zorg je ervoor dat je jouw nieuwe actie ook ECHT gaat doen? Met andere woorden: hoe verander je je gedrag en leer je nieuw gedrag aan? 
Gewoontedieren
Daarvoor is het handig om even stil te staan bij hoe ons brein werkt. Veranderen is lastig omdat we gewoontedieren zijn. Het brein werkt super efficiënt en is gericht op weinig inspanning en veel resultaat. Het brein wil geen patronen doorbreken of gedragsverandering. Het wil simpelweg gedrag herhalen wat werkt. Verandering of verlies vindt het brein niet fijn, gewoonte(n) wel. Sterker nog, het brein wordt eerder getriggerd door wat mis dreigt te gaan, dan door wat er goed gaat. Het is dus niet raar dat het lastig is om bepaalde patronen te doorbreken! Gelukkig kun je hersenen wel trainen en patronen wel doorbreken, maar dat gaat niet vanzelf. 

Wat er nodig is voor echte gedragsverandering 
Het boek van Ben Tiggelaar “De ladder. waarom veranderen zo moeilijk is en …welke drie stappen wel werken” gaat daarop in. Het is een makkelijk leesbaar en intrigerend boek dat naadloos aansluit bij de vraag hoe je een goede gewoonte echt verankert.
Volgens Tiggelaar zijn er drie stappen nodig voor echte verandering:je bepaalt je doel en het liefst een leer- of ontwikkeldoel en niet een prestatiedoel.je beschrijft het gewenste gedrag zo concreet mogelijk.je regelt support.Ben Tiggelaar geeft zijn simpele model weer in een ladder met drie treden.
Noodzakelijk: 3 supporttechnieken! 
Voor het daadwerkelijk veranderen van gedrag is het nodig om niet alleen motivatie te hebben, maar ook capaciteit en omgeving. Dat betekent dat je een nieuwe handeling niet alleen moet willen, maar je moet het ook kunnen uitvoeren en de omgeving moet je de gelegenheid bieden om het te doen. Bij ‘support’ gaat het om alle technieken die je in kunt zetten om het nieuwe, gewenste gedrag te ondersteunen. Zonder support lukt gedragsverandering niet, aldus Ben Tiggelaar. En laat support nou de stap zijn die mensen het meest vergeten. Het is dus niet zo raar dat je snel terugvalt als je tijdelijk je gedrag het verandert. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat slechts één supporttechniek inzetten echt onvoldoende is. Als je echt iets blijvends wil veranderen, stel dan 1 doel, 1 gedraging en gebruik minimaal 3 verschillende supporttechnieken.

Je fysieke en sociale omgeving aanpassen
Als je gedrag wilt veranderen, vraag je dan allereerst af of je iets kunt veranderen in je directe omgeving waardoor het gewenste gedrag makkelijker wordt.
Dus wil ik morgen om 6 uur echt gaan hardlopen? Dan:spreek ik met jou af dat jij aan de deur staat morgenochtend.leg ik mijn hardloopkleren in de badkamer zodat dat het eerste is wat ik zie.zet ik een extra wekker om op tijd wakker te worden.Tiggelaar maakt onderscheid tussen de fysieke omgeving (de omgeving om jou heen) en de sociale omgeving (de mensen met wie je omgaat) die je kunt aanpassen.
Dus laat je je agenda vollopen met meetings en wil je dat doorbreken? Creëer dan drie supporttechnieken die ook de fysieke en sociale omgeving beïnvloeden. Bijvoorbeeld:Vertel je collega’s (sociale omgeving) dat je de komende maand echt minder beschikbaar bent omdat je je moet richten op een bepaalde klus.Verander je fysieke omgeving: begin bijvoorbeeld elke maandag met een wandeling buiten of ga op een andere plek aan het werk.Blok het eerste uur om in alle rust te bepalen wat die week of dag echt belangrijk is. Om meer rust te creëren heb ik zelf ook weer gebruik gemaakt van supporttechnieken. Ik ben de afgelopen week een paar dagen lekker naar Friesland geweest om weer op te laden, ik heb een paar klussen on hold gezet en ik heb meer vrije tijd in mijn agenda geblokt. Dus: moedig voorwaarts!

Kun je het niet alleen?
Wil jij jezelf ook scherp houden op werkgebied en lukt dat niet alleen? Wil je werk creëren dat echt bij je past? Je hoeft niet lijdzaam af te wachten, je kunt vandaag de eerste stap zetten. Er komt geen beter moment en dat weet jij ook. Wat als wij samen aan de slag gaan en jouw droombaan creëren? Maak nu een afspraak voor een gratis speedcoachsessie.

Podcast tip ‘Zo begin je met leidinggeven’

Als ik aan het koken ben dan luister ik vaak naar een podcast. Dat vind ik een heerlijke en makkelijke manier om nieuwe inspiratie te krijgen en om tevens te werken aan mijn professionele ontwikkeling. Naast het gekeuvel van Marc-Marie en Aaf Vinden Iets, is een van mijn favorieten: “De Ben Tiggelaar Podcast”. Daarin spreekt Ben Tiggelaar gasten over persoonlijk leiderschap, effectief werkgedrag en werk-privé balans. 

Recent was er een opname (23 minuten) over ‘Zo begin je met leidinggeven’. Super interessant, zeker voor veel van mijn veelzijdige klanten en misschien ook voor jou. Generalisten voelen zich vaak ondergewaardeerd. Naast hun enthousiasme voor nieuwe zaken hebben ze vaak een drang om te laten zien dat ze wel toegevoegde waarde hebben in de organisatie. Die combinatie maakt dat delegeren vaak lastig is voor veelzijdig generalisten, maar niet minder noodzakelijk. 
Hoe geef je leiding aan een team waarin je eerst een andere rol had? Dat is best lastig als je jarenlang een professional was en ineens wordt er iets anders van jou gevraagd; namelijk het aansturen van een team. Door je te verdiepen in het leidinggeven leer je daar meer over.

In deze podcast worden praktische tips gegeven die je kunnen helpen met leidinggeven. Een belangrijke tip die bijvoorbeeld genoemd wordt in de podcast is: hou een administratie bij aan wie je wat delegeert en neem ook op tijd polshoogte om te kijken hoe het gaat of om een compliment uit te delen etc. Op die manier word je geen micromanager, maar laat je medewerkers ook niet volledig zwemmen. Dat kan je bijvoorbeeld heel makkelijk in Trello voor jezelf bijhouden. Luister zelf de podcast  ‘Zo begin je met leidinggeven‘ hier terug.

Ik ben benieuwd naar welke podcasts jij luistert en welke jij kan aanraden, laat het me weten.

PS. Ben jij zelf net begonnen met leidinggeven en wil je een goede start maken? Laat je dan coachen en meld je vandaag nog aan voor een gratis kennismakingsgesprek

Ga je je zorgen maken over iets waar jij geen invloed op hebt?

De afgelopen weken vond ik best een uitdaging. Even waande ik mezelf immuun, maar na twee jaar kreeg ik toch (als laatste van mijn gezin) ook corona. Gelukkig was ik maar een week ziek. Een week waarin het werk zich wel opstapelde, want helaas heb ik geen vervanger die het werk overneemt als ik het niet doe. De weken erna was ik vooral bezig om weer balans te vinden tussen in- en ontspanning: weer werken, sporten oppakken en weer met mensen afspreken.

Gevoelens van angst en boosheid
Net toen ik weer de draad had opgepakt en de meeste coronamaatregelen werden losgelaten, besloot Rusland om Oekraïne binnen te vallen. Ineens was het idee van een veilige wereld waar we in vrijheid kunnen leven niet meer vanzelfsprekend. Ik had flashbacks van de jaren ’80, waarin we protesteerden tegen kernwapens, en de Koude Oorlog altijd voelbaar was. Ik voelde nu vooral angst over wat komen gaat en boosheid en machteloosheid dat de leider van Rusland zoveel zinloze ellende aanricht. Het deed me ook weer denken aan een tijd geleden toen ik nog in loondienst werkte en een narcistische leidinggevende had die ook op zeer onaangename manier zijn zin doordreef. Natuurlijk is dat niet hetzelfde (er vielen geen doden), maar het gevoel van onmacht herkende ik. Ik ben benieuwd hoe dat bij jou is? 

Het is heel normaal
Grote kans dat de oorlog in Oekraïne ook iets met je doet, zelfs als je er niet vandaan komt of er geen familie en vrienden hebt zitten, want het zit in onze aard om empathie te voelen voor anderen die iets traumatisch meemaken. Het is dus normaal als je momenteel sombere, angstige of onrustige gevoelens ervaart. Maar hoe zorg je er nu voor dat je niet te somber wordt? 

Deel je emoties
Praat met vrienden, collega’s, familieleden of een professional over je gevoelens. Het delen van je emoties met een ander is alleen maar goed; de ander kan je namelijk steun en troost bieden. Ook het opschrijven van je emoties kan helpen. 

Circle of influence
Focus op zaken die je zelf onder controle hebt in plaats van op zaken die buiten je controle liggen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De Amerikaanse Stephen Covey bedacht daar de cirkels van betrokkenheid en invloed voor. De cirkel van Betrokkenheid beschrijft alle zaken om je heen die van invloed zijn op jou, kortom waar jij in meer of mindere mate bij ‘betrokken’ bent. Denk aan het weer, de economische situatie, het humeur van je partner of de oorlog in Oekraïne. Op de aspecten in onze Cirkel van Betrokkenheid heb je geen (of beperkte) invloed. De cirkel van invloed bevat dingen waar je echt een verschil kunt maken. Waar je door middel van jouw acties verandering teweeg kunt brengen. Hoe groter jouw cirkel van invloed, des te meer jij je leven kunt sturen zoals je wilt.

Hier vind je een handige video waarin in twee minuten de cirkels van Stephen Covey helder in het Nederlands worden uitgelegd. Dingen die je zelf kan doen
Dingen waar je zelf invloed op hebt, kunnen variëren. Wat denk je van:

 • Grenzen stellen in hoeveel nieuws en van welke bron je volgt.
 • Goed voor jezelf zorgen. Routine kan helpen in tijden van onzekerheid, omdat het structuur bijbrengt en je dag een zekere voorspelbaarheid geeft, wat tot meer rust kan leiden.
 • Blijf bewegen. Door te bewegen kun je namelijk gevoelens van angst en spanning verminderen.
 • Geld of spullen doneren.
 • Hulp aanbieden door je huis, je spullen of je diensten aan te bieden. Zo heb ik me als vrijwilliger aangeboden om twee mensen van een hulporganisatie pro bono drie maanden te coachen. 

En bedenk tot slot wat de Engelse kunstenaar David Hockney ooit zei: “They can’t cancel spring”.

Praktische tips om minder snel ‘Ja’ te zeggen

“Ik heb een hele leuke nieuwe klus voor jou, zou je die willen oppakken?”. Voor je het weet heb je al weer ja gezegd. Je houdt van nieuwe dingen, bent enthousiast, nieuwsgierig en het avontuur lonkt. Jouw werkgever weet ook heel goed dat ze voor dit soort taken altijd bij jou terecht kunnen, want jij bent altijd enthousiast, stelt geen moeilijke vragen en maakt je zaken snel eigen. Ideaal toch?! Het nieuwe is er echter snel af en voor je het weet is je takenpakket weer uitgedijd met een taak die onderhoud vergt en helemaal niet zo leuk meer is. Het kost je energie en je komt niet meer toe aan de taken die je wel leuk vindt. Dit is een valkuil die ik vaak zie bij veelzijdig generalisten. Daarom staan we in dit blog stil bij manieren om vaker nee te zeggen, of in elk geval minder snel ja;-). 

Redenen om snel ja te zeggen
Om je gedrag te veranderen is het noodzakelijk om eerst stil te staan bij jouw gedrag. Wat maakt dat jij snel ja zegt tegen een klus? In een coachsessie kijk ik samen met iemand naar wat er precies gebeurt. Wat levert jou dat op? En hoe zou je willen dat het wel gaat? Is het daadwerkelijk omdat je van nieuwe dingen houdt en je ook snel leert? Dat is een van de supertalenten van generalisten. Het kan ook zijn dat je vriendelijk en behulpzaam bent en een beetje ‘please-gedrag jou niet vreemd is. Dat in combinatie met resultaatgerichtheid kan ervoor zorgen dat je je vaak laat verleiden om klussen te doen die niet goed bij jou passen. Het kan ook zijn dat je je onzeker voelt en juist wilt laten zien dat je van toegevoegde waarde bent in de organisatie.

Er ligt een hele wereld tussen snel enthousiast ja en bot nee zeggen…
Vaker nee zeggen helpt, maar is ook lastig. Je hoeft niet als een bitch heel bot een klus af te wijzen. Wat we vaak vergeten is dat er nog een hele wereld tussen snel enthousiast ja en heel bot nee zeggen zit. Het maakt duidelijk waar je grenzen liggen. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook duidelijk voor anderen. Maar hoe doe je dat, als je jaren lang ja zei terwijl je nee bedoelde?

 1. Besef dat je nee zegt tegen een vraag van iemand en niet tegen de persoon zelf. Zorg dat je je prioriteiten helder hebt, dan weet jij ook wat belangrijk is en kun je bijvoorbeeld zeggen: “Ik wil je heel graag helpen, maar deze week lukt dat niet. Ik heb volgende week maandag tijd om je te helpen”. Of: “Bedankt voor je vraag maar ik doe op dit moment even helemaal geen dingen naast [project x].”. Je kunt ook dit zeggen: “Ik heb daar nu echt geen tijd voor, maar voel je vrij om er in de toekomst op terug te komen”. 
 2. Vraag bedenktijd. Op die manier kun jij er rustig over nadenken en kijken of je dit echt moet doen. “Ik vind deze klus echt interessant klinken. Ik wil er graag even een nachtje over slapen. Is het goed als ik er morgen op terugkom?”. Stel je zelf dan de vraag: moet ik dit nu doen? Ben jij degene die deze klus op moet pakken of kan iemand anders het ook doen? En moet dat ook nu meteen of kan het wachten? 
 3. Elke keer als je ja zegt tegen iets, zeg je nee tegen iets anders. Als je ja zegt tegen iets wat je niet leuk vindt, zeg je nee tegen dingen die je graag doet. Als je ja zegt tegen overwerken, zeg je nee tegen je sociale leven etc. Ga voor jezelf na: wat is voor mij echt belangrijk? 

Nee zeggen is iets wat je kunt leren. Te beginnen door het te doen. Dus wat besluit jij voor de komende week? In welke situatie kun jij oefenen met nee zeggen? Hoe vaak wil jij minder snel ja zeggen? Schrijf je besluit op en deel het met iemand in je omgeving, dan is de kans groter dat je het ook echt gaat doen. 

En jij?
Kun je wel een stok achter de deur gebruiken?  Ik heb het coachtraject ‘Loopbaanfocus voor generalisten’ ontworpen waarin er extra aandacht is voor dit soort valkuilen van generalisten. Ik heb weer plek om een paar nieuwe mensen te begeleiden. Mocht je meer willen weten, plan dan een gratis intakegesprek waarin we kijken of het iets voor jou is.  
Weet jij ook van alles een beetje, dan ben je misschien ook wel een veelzijdig generalist! Op vrijdag 18 februari geef ik een online webinar ‘Loopbaanfocus voor generalisten’.

Wat zou jij willen leren in 2022?

De eerste werkdagen van 2022 zitten er al weer op. De goede voornemens vliegen ons om de oren. Interessanter dan goede voornemens of doelen stellen is de vraag: wat zou ik dit jaar willen leren? Generalisten zijn dol op het leren van nieuwe dingen en daar kun je veel meer gebruik van maken door leerdoelen te stellen.  

Misschien heb je je zelf wel als doel gesteld om dit jaar echt een andere baan te vinden of voor jezelf te beginnen? “Binnen twee maanden wil ik een andere baan” of “Ik ga voor mezelf beginnen en ik moet 80.000 euro verdienen in het eerste jaar” . Dat zijn prestatiedoelen die mijn klanten soms noemen als ze een loopbaantraject met mij starten. We maken het onszelf soms zo moeilijk. We stellen zulke ambitieuze doelen aan onszelf die gepaard gaan met zoveel stress dat ze gedoemd zijn te mislukken. Dat geldt voor zowel mensen die een andere baan zoeken, als mensen die net een nieuwe baan hebben of mensen die voor zichzelf willen beginnen. Doelen worden meestal verwoord als resultaten die je wilt bereiken, kortom als prestatiedoel met de eindbestemming erin.

Wist je dat het volgens de wetenschap beter is om leerdoelen te stellen dan prestatiedoelen? Bij een leerdoel gaat het niet om de eindbestemming maar om het proces om een competentie te vergroten. Mensen die leerdoelen stellen, vinden veel sneller een baan. Zij hebben ook meer zelfvertrouwen, zijn stressbestendiger, leveren betere prestaties, hebben meer doorzettingsvermogen en gaan eerder een uitdaging aan.

Van nature gericht op prestatiedoelen 
We zijn als mens van nature geneigd om prestatiedoelstellingen te formuleren en creëren daardoor extra veel angst, stress waardoor de kans dat we slagen kleiner is. Ik besefte het zelf dit jaar ook weer. In oktober gaf ik mijn eerste webinar over de supertalenten en valkuilen van veelzijdig generalisten. Best spannend, ik had nog nooit een webinar gegeven. Tijdens de voorbereiding ervan bekroop me de gedachte: “Mijn online presentatie moet geweldig goed zijn” . En dit typische prestatiedoel zorgde ervoor dat ik totaal verlamde. Logisch zo bleek uit de literatuur, want prestatiedoelen halen niet het beste in je naar boven. 

Prestatiedoelen gaan namelijk gepaard met de volgende symptomen:

 • Vermijden;
 • Uitstellen;
 • Angst om fouten te maken;
 • Snel opgeven;
 • Waardering van anderen heel belangrijk vinden;
 • Dichotoom denken: het is alles of niets;
 • Moeite met negatieve kritiek;
 • Gevoel van hulpeloosheid.

Gelukkig kwam het goed met de webinars. Over de eerste was ik nog niet zo tevreden, maar gelukkig had ik me als leerdoel gesteld dat ik wilde leren hoe ik zo goed mogelijk een webinar kon geven. Ik besloot er 10 te geven en ervan te leren. Inmiddels heb ik vier webinars gegevens en ze worden steeds beter en leuker: ik geniet ervan om mijn kennis van en ervaring met generalisten te delen!

De kunst van het falen

Psycholoog Arjan van Dam schreef er het inspirerende boek over: “De kunst van het falen. Hoe je door effectief leren succesvol kunt presteren’. In zijn boek verwijst hij naar onderzoek van Gera Noordzij (2006) waaruit blijkt dat werkzoekenden die leerdoelen opstellen, minder uitstellen, veel harder op zoek gingen naar werk en ook meer succes hadden. Voor dit onderzoek werden werkzoekenden in drie groepen ingedeeld die elk een andere workshop volgde:

 • 1 groep werklozen volgde een workshop over enneagrammen
 • 1 groep werklozen volgde een workshop over prestatiedoelen
 • 1 groep werklozen volgde een workshop over leerdoelen

Opmerkelijk genoeg stelde de groep met de workshop over leerdoelen minder uit en vond deze groep eerder een baan. Na twee maanden had 33% een baan, terwijl in die andere groepen dit 10% en 11% was. Dit laat zien dat het opstellen van leerdoelen (in plaats van prestatiedoelen) heel belangrijk is als je succes wil hebben bij het vinden van ander werk. Dat is ook de reden dat ik de mensen die ik begeleid bij loopbaantrajecten in de eerste sessie hun leerdoelen laat formuleren. Ook op de opleiding (Vista Nova) voor Loopbaan en Leiderschap waar ik lesgeef, staan de leerdoelen van de studenten centraal. 

Toestemming om te mogen leren 
Leerdoelen zijn ook een belangrijk onderdeel van een groei mindset. Door uit te gaan van leerdoelstellingen maakt de angst om fouten te maken plaats voor het geloof dat je ergens beter in kunt worden. En dat geeft vertrouwen en ruimte! Geef jezelf toestemming dat het niet perfect hoeft te zijn, dat je dingen mag uitproberen en mag leren van fouten. Het leerproces bestaat uit vallen en opstaan zoals de volgende afbeelding ook goed laat zien: 

Voorbeelden van goede leerdoelen 
Kijk bijvoorbeeld eens naar de volgende voorbeelden van leerdoelen: 

 • “Ik wil leren hoe ik een goede motivatiebrief schrijf en hoe ik minimaal 10 interessante netwerkgesprekken kan voeren“;
 • “Ik wil in het eerste jaar dat ik als zelfstandige werk leren hoe ik een succesvolle ondernemer kan zijn”;
 • “Ik wil in deze baan leren hoe ik hulp durf te vragen en me kwetsbaar durf op te stellen”;
 • “Met deze presentatie wil ik leren hoe het is om geen tussentijdse feedback van de deelnemers te krijgen en volledig op mezelf te vertrouwen” .

Motto’s die daarbij handig kunnen zijn:

 • “Als iets moeilijk is, kan ik er nog veel van leren”
 • “Het is niet erg als je fouten maakt, daar kun je van leren”
 • “Oefening baart kunst”
 • “Als je iets niet kunt, kun je het leren”
 • ‘Dit is een mogelijkheid om nieuwe ervaringen op te doen”
 • “Zie het als een leerervaring”
 • Niet het resultaat telt, maar de weg ernaar toe” 


Bouwwoorden 
Taal speelt ook een belangrijke rol bij het formuleren van doelen. Vaak gebruiken mensen ‘breekwoorden’ die hen niet helpen om doelen te bereiken. Voorbeeld hiervan is:”Ik vind dat ik niet genoeg doe” of: “Ik voel weerstand”. Angst mag er zijn, maar kan beter niet doorklinken in je doelen. 
Weet je wat het geheim is van iemand die heel succesvol is in het vinden van passend werk? Dat is de mate waarin iemand zijn interne dialoog positief houdt. Jouw succes start ook met de taal die jij tegen jezelf spreekt. Dus word je eigen CEO, stap uit je cirkel en neem de regie. 
Bouwwoorden die daarbij kunnen helpen zijn: “IK ben, doe, besluit, committeer”. Of gebruik het woordje ‘nog’: “Ik zie het NOG niet en ik ga de kant op dat het me gaat lukken”. In het Engels wordt dit ook de ‘the power of yet’ genoemd.

En jij?

Neem even vijf minuten de tijd en schrijf voor jezelf op: Wat zou jij op het gebied van jouw loopbaan willen leren in 2022?  Dit is ook een vraag die je kunt stellen bij ontwikkel- of functioneringsgesprekken, de start van een nieuwe baan of een loopbaantraject. Als loopbaancoach begeleid ik jou graag bij opstellen en realiseren van jouw leerdoelen zodat jij weer fluitend naar het werk gaat. Wacht niet langer en meld je nu aan voor een gratis speedcoachsessie en maak kennis met mijn coaching. Je kunt je ook aanmelden voor het webinar ‘Loopbaanfocus voor generalisten’  hier. 
 

Supertalenten van generalisten

Denk je ook wel eens: “Ik ben nergens echt goed in, wat heb ik nou te bieden?”. Dat is typisch iets wat ik mijn klanten vaak aan het begin van een loopbaantraject hoor verzuchten. Een specialist die kan iets, maar zij? Zij zijn meer generalisten die van alles een beetje kunnen. Zij voelen zich relatief vaak een beginneling en hebben angst dat ze nooit de beste zijn. Het is dus niet raar dat veel generalisten soms verzuchten dat ze liever een specialist hadden willen zijn. Daarom zet ik in deze blog vijf supertalenten van generalisten op een rij. 

Veelzijdig generalisten beschikken over de volgende supertalenten:

 1. Synthese van ideeën. Generalisten kunnen heel goed verschillende aandachtsvelden combineren en zo met vernieuwende ideeën komen. Het zijn echte innovators die out-of-the-box durven denken om een probleem op te lossen.
 2. Snel en goed leren. Generalisten zijn gedreven en kunnen zich iets nieuws snel eigen maken. Ze leren makkelijk. Hun intellectuele nieuwsgierigheid en gedrevenheid zorgt er ook voor dat ze dat graag doen. Ze zijn gewend aan het beginnersgevoel dat met iets nieuws leren gepaard gaat. Daar waar specialisten eerder geremd zullen worden door de gedachte: “Ik heb het nog nooit gedaan, ik kan het niet”. 
 3. Snel schakelen. Generalisten voelen zich thuis in veel verschillende situaties en in verschillende rollen. Ze kunnen zich heel goed aanpassen naar wat nodig is in een bepaalde situatie. Dit uitstekende aanpassingsvermogen wordt in onze snel veranderende economie in de 21ste eeuw beschouwd als een heel belangrijke vaardigheid.
 4. Helicopterview. Generalisten zijn heel goed in snel het grote plaatje zien. Door hun brede perspectief kunnen ze systematische problemen snel waarnemen en doorzien. Ze vinden het leuk om te brainstormen en te bedenken hoe zaken beter kunnen. 
 5. Verbanden leggen en vertalen/verbinden. Generalisten hebben het vermogen om met allerlei soorten mensen om te gaan. Ze zijn vaak de verbindende schakel tussen verschillende soorten mensen. Het zijn de typische ‘bruggenbouwers’ of ‘spin in het webs’ omdat ze gemakkelijk communiceren en leiding kunnen geven aan multidisciplinaire teams. Door de vele verschillende ervaringen die ze hebben, kunnen ze zich goed inleven in anderen.                                                                                                   
  Meer informatie over deze talenten vind je ook in het boek:‘ Hoe wordt je alles’, van mijn Amerikaanse collega Emilie Wapnick. 

Niet beter, maar wel beter benutten
Een specialist is dus niet beter dan een generalist, het is maar net wat een organisatie nodig heeft. Generalisten hebben ook bijzondere kwaliteiten die je ook kunt zien als een specialisme. Het is wel van belang om je dat te realiseren.

Mijn ervaring is dat generalisten veel te bescheiden zijn en hun kwaliteiten als vanzelfsprekend zien en dan denken: “Dat kan toch iedereen?”. Ik ben benieuwd hoe dat bij jou is? Wees je goed bewust van jouw mooie talenten, laat die ook zien! Benadruk die in je huidige werk, in je CV, jouw LinkedIn profiel en bij sollicitaties, zodat je ook werk creëert dat daarbij past. 

Ik help je daar graag bij. Ik heb het coachtraject ‘Loopbaanfocus voor generalisten’ ontworpen waarin er extra aandacht is voor de supertalenten van generalisten. Ik heb weer plek om een paar nieuwe mensen te begeleiden. Mocht je meer willen weten, plan dan een gratis intakegesprek waarin we kijken of het iets voor jou is.  

Laatste keer
Weet jij ook van alles een beetje, dan ben je misschien ook wel een veelzijdig generalist! Op vrijdag 10 december geef ik het laatste online webinar ‘Loopbaanfocus voor generalisten’ in 2021. In dit gratis online webinar ontdek je:

 • Wanneer je een generalist bent.
 • Wat de supertalenten en valkuilen van een generalist zijn.
 • Hoe je er achter komt welke werkopties goed passen bij jouw kwaliteiten als generalist en hoe je focus aanbrengt.

Aanmelden voor dit gratis webinar kan nog hier. 
 

Hoe ik zelf focus hou: 5 tips

“Hoe hou jij zelf focus?”, vroeg een van de deelnemers aan het webinar ‘Loopbaanfocus voor generalisten’ dat ik laatst gaf. Voor veelzijdig generalisten is focus houden op de dingen die zij belangrijk vinden op werkgebied vaak niet hun sterkste kant. Daarom leg ik in deze blog uit hoe dat komt en deel ik wat mij helpt om zelf focus te houden. 
 
Expert waan van de dag
Er zijn meerdere verklaringen voor het gebrek aan focus bij veelzijdig generalisten. Allereerst zijn veelzijdig generalisten snel enthousiast en zeggen ze snel “JA!” tegen nieuwe klussen. Dat gaat vanzelf omdat ze nieuwe dingen leuk vinden en een grote behoefte aan afwisseling hebben. Nieuwe dingen helpen om deze behoefte te bevredigen. Helaas is het vaak van korte duur, want nieuwe dingen worden gewone taken die onderhoud vragen en voor je het weet heb je een enorm takenpakket met meer werkzaamheden dan tijd. En als er veel op je bord ligt, is het lastig om je te focussen op bepaalde taken omdat je aandacht sneller versnipperd is. Ook is het dan lastig om aandacht te geven aan het zetten van een volgende loopbaanstap. 
 
Nog harder werken
Er is nog iets dat meespeelt. Het is ook best eng en spannend zo’n volgende loopbaanstap. Zeker als je zoveel leuk vindt en je niet echt 1 passie hebt. Welk werk past daarbij? Ik was zelf ook zo. Ik weet het nog goed, een jaar of tien geleden toen ik nog in loondienst was. Ik wilde wel een andere baan, maar er gebeurde niets. Met een jong gezin van drie kinderen en net projectleider geworden had ik het druk. Ik had wel een coach die me begeleidde, maar de sessies stelde ik vaak uit. Ik was om zo te zeggen, niet de ideale coachee. Ik had moeite om focus te houden op het vinden van ander werk. Waar ik wel goed in was, was snel schakelen en me laten leiden door de waan van de dag. Bovendien vond ik de toekomst ook een beetje eng en spannend, dus stak ik mijn kop in het zand. Ik ging nog harder werken in het werk dat ik niet leuk vond. Het gevolg: ik voelde me ongelukkiger in mijn werk, teleurgesteld in mijzelf en ik kwam vast te zitten. Ik deed geen moeite om mijn volgende loopbaanstap helder te krijgen. 
 
Alles wat aandacht krijgt, groeit
Uiteindelijk was de pijn en het verlangen naar leuker werk zo groot, dat ik wel iets ging doen. Dat ging niet vanzelf, eerst ging ik een vierdaagse cursus volgen, wat later de start bleek van een coachopleiding. Daarna nam ik een heel moeilijk besluit: ik besloot een dag minder in loondienst te gaan werken. Hierdoor kreeg ik tijd, rust en aandacht om een nieuwe koers te volgen. Het klopt wat ze zeggen: “Alles wat aandacht krijgt, groeit”. Als je nooit tijd vrij maakt om aan je toekomst te werken, dan blijf je hangen in de situatie waarin je nu zit. 
 
Uit bovenstaande moge duidelijk zijn dat ik door schade en schande ook zelf heb geleerd om meer focus te houden. Focus komt mij niet aangewaaid. Nu ik er zo over nadenk besef ik dat ik de afgelopen jaren veel gewoontes heb eigen gemaakt die mij helpen om focus te houden. 
 
Vijf tips die mij nu helpen om als loopbaancoach focus te houden: 

 1. Vraag bedenktijd en zeg minder snel ‘Ja’ tegen nieuwe dingen. Dat betekent niet dat je onaardig bent en geen nieuwe dingen meer mag doen. Ga oefenen met iets minder snel ‘Ja!’ zeggen. Je kunt ook zeggen: “Leuk dat je aan me denkt. Deze klus lijkt interessant, ik wil er graag over nadenken. Is het goed als ik er over twee dagen op terugkom?”. Het voordeel is dat je daardoor bedenktijd hebt en een bewuste afweging kunt maken of je het echt leuk vindt. Zie deze blog over pleasersgedrag. 
 2. Begin je dag met overzicht. In de ochtend zijn de meeste van ons het fitst. Benut die momenten om overzicht te creëren. Ga niet gelijk e-mails beantwoorden, maar vraag je zelf in rust af: welke twee dingen wil ik vandaag echt af hebben? Persoonlijk heb ik veel gesprekken en daarom zorg ik ervoor dat ik tussen 6-8 uur ‘s ochtends altijd rustig kan opstaan. Dan heb ik de tijd om mijn agenda te bekijken, gesprekken voor te bereiden etc. Zorg dat je een plek hebt waarin je al jouw to do’s in kan bijhouden (bij mij is dat de papieren businessplanner van Structuurjunkie). Mijn ervaring is dat het prettig is om dat echt op papier te doen zodat je even niet achter de computer zit en echt een moment van rust en overzicht creëert. 
 3. Creëer focustijd. Zorg dat er ook tijd in je werkweek zit die niet vol te plannen is. Bij mij is dat de maandag, dan ben ik vrij, maar werk ik ’s ochtends vaak aan zaken die mijn volle aandacht nodig hebben zoals verslagen, offertes en het schrijven van blogs, etc. 
 4. Je hoeft het niet alleen te doen, schakel anderen in. Zorg dat je je omringt met mensen die jou helpen om je scherp te houden en met wie je kunt sparren. Zelf doe ik elke twee maanden een maandevaluatie met een collega loopbaancoach. Daarnaast plan ik elke zes weken een strategieochtend aan het strand in met een andere collega ondernemer. Jouw buddy kan ook een (oud) collega, vriend(in) of coach zijn met wie je elke twee maanden kijkt: 1) Wat ging er goed? 2) Wat kan er beter en 3) Wat besluit je om te doen de komende periode? Zie ook deze blog ‘Help mijn coachtraject is afgelopen. Hoe hou ik mezelf scherp?’. Het lijkt heel makkelijk, maar de ervaring leert dat het moeilijk is om dit echt te doen. Belangrijk is: zodra je het wilt, plan gelijk een afspraak in om het echt te gaan doen.
 5. Fysiek actief. Bezig zijn helpt mij enorm om focus te houden en mijn hoofd te legen. Daarom loop ik elke ochtend voor 9 uur een ommetje van een half uur. De nieuwe app van de Hersenstichting (Ommetje) vind ik heel stimulerend omdat er een game element inzit waardoor je tegen onbekenden een soort wandelcompetitie voert. Naast het wandelen sport ik vier keer in de week. In de winter (niet mijn favoriete seizoen) doe ik elke twee weken een dip in koud water in het mooie duinmeertje op de foto.

Bovenstaande zaken heb ik me in de loop der jaren aangeleerd. Ze zijn dus niet in een keer ontstaan en wellicht werken er voor jou weer andere zaken. Kijk voor jezelf wat jou deze week kan helpen om meer focus te houden op het zetten van jouw volgende loopbaanstap. Welke inspirerende, motiverende en uitdagende actie zou jij deze week willen nemen om meer focus te houden? Ik ben heel benieuwd, laat het me gerust weten. 

Nieuw aanbod 
Wil je meer weten over veelzijdig generalisten? Op vrijdag 10 december geef ik het laatste online webinar ‘Loopbaanfocus voor generalisten’ in 2021. In dit gratis online gratis webinar ontdek je:

 • Wanneer je een generalist bent.
 • Wat de supertalenten en valkuilen van een generalist zijn.
 • Hoe je er achter komt welke werkopties goed passen bij jouw kwaliteiten als generalist en hoe je focus aanbrengt.

Aanmelden voor dit gratis webinar kan nog hier. 

Ook heb ik het coachtraject “Loopbaanfocus voor generalisten’ ontworpen waarin er extra aandacht is voor de problemen waar generalisten tegen aanlopen. Mocht je meer willen weten, volg dan het webinar of plan een gratis intakegesprek waarin we kijken of het iets voor jou is.  
 

Wat hebben zelftwijfel, bewijsdrang, chronisch tijdtekort en gebrek aan focus met elkaar gemeen?

Wat doe je als je al jaren bij hetzelfde bedrijf in verschillende functies werkt, droomt van een leidinggevende functie maar twijfelt aan je capaciteiten omdat je nergens echt goed in bent? Anne (42 jaar) had het afgelopen jaar even geproefd aan leidinggeven toen ze een collega verving tijdens een sabbatical. Dat wakkerde iets in haar aan. Ze zat nu in een soort tussenfunctie, maar stiekem droomde ze van een leidinggevende functie waarin ze echt aan tafel zit en invloed heeft. Ze twijfelde echter aan haar capaciteiten. Ze voelde zich een beginneling vergeleken bij haar collega’s die overal een mening over hebben en een specifiek aandachtsveld hebben. Ze belde mij omdat ze zich zekerder wilde voelen en een duidelijke keuze wilde maken voor haar volgende loopbaanstap.
 

De organisatie en zijzelf versterkten het probleem 
In het coachtraject ging ik samen met Anne aan de slag. We spraken elkaar elke twee weken. Anne voelde zich in haar huidige functie vaak alleen en druk met allerlei details. Ze was een typische ‘veelzijdige generalist’: snel enthousiast, praktisch en oplossingsgericht. Als ze in een meeting zat met haar collega’s overheerste de gedachte: “Ik heb geen specialisme en daarom kan ik dit niet goed genoeg. De persoon die naast me zit heeft veel meer toe te voegen”. We ontdekten ook dat dit gevoel van onzekerheid er ook voor zorgde dat ze nog meer bewijsdrang had en heel snel ‘Ja’ zei tegen klusjes en alles zelf wilde oppakken. Delegeren was iets wat Anne heel lastig vond. Ze wilde zo graag laten zien dat ze wel toegevoegde waarde had in de organisatie. Hierdoor wist de organisatie haar ook snel te vinden. Anne kreeg veel taken waar anderen ‘nee’ tegen hadden gezegd. Het gevolg was dat Anne het altijd te druk had, geleefd werd door de waan van de dag en geen duidelijk profiel in de organisatie had. Al deze zaken maakten het lastig om tijd en ruimte te creëren voor een nieuwe loopbaanstap. Er moest iets veranderen, tijd voor actie dus!
 
Wat er gebeurde tijdens het coachtraject
In het coachtraject keek ik samen met Anne naar haar patronen en overlevingsmechanismen. Ze leerde een hele praktische strategie om niet te snel ‘Ja’ te zeggen en om te gaan met haar belemmerende gedachten. Anne leerde ook wat haar supertalenten zijn, zoals heel snel de rode lijn zien, snel schakelen en meerdere terreinen bij elkaar brengen. Ook leerde ze kiezen waarop ze ging focussen: twee terreinen waarin ze zich binnen de organisatie wat meer wilde profileren. Nu ze deze focus had kon ze ook makkelijker delegeren, want ze wist nu beter waar ze zichzelf op wilde richten. Ook haar toekomstrichting was duidelijk: naast leidinggeven wilde ze in haar ideale functie ook projecten leiden. Dat viel ook de organisatie op en aan het eind van het traject werd ze gevraagd voor een nieuwe, leuke, interne functie. 

Nieuw aanbod voor typische valkuilen
Het voorbeeld van Anne laat goed zien dat mensen die veelzijdig en generalistisch zijn ingesteld tegen specifieke problemen aanlopen. Zelftwijfel, bewijsdrang, chronisch tijdtekort en een gebrek aan focus zijn typische valkuilen van veelzijdige generalisten. Wil je meer weten over veelzijdige generalisten? Op 12 en 15 oktober (en 3 november) geef ik het online webinar ‘Loopbaanfocus voor generalisten’. In dit gratis online webinar ontdek je:

 • Wanneer je een generalist bent.
 • Wat de supertalenten en valkuilen van een generalist zijn.
 • Hoe je erachter komt welke werkopties goed passen bij jouw kwaliteiten als generalist en hoe je focus aanbrengt.

Aanmelden voor dit gratis webinar kan nog hier. 

Ook heb ik het coachtraject ‘Loopbaanfocus voor generalisten’ ontworpen waarin er extra aandacht is voor de problemen waar generalisten tegen aanlopen. Mocht je meer willen weten, volg dan het webinar of plan een gratis intakegesprek waarin we kijken of het iets voor jou is.  
 

Kun jij van alles een beetje? Dan ben je misschien een generalist!

Herontdekking
Tijdens mijn zomervakantie herontdekte ik weer iets over mijzelf. Samen met mijn gezin logeerde ik op Ameland. We waren best actief: fietsen, hardlopen, wandelen, krachttraining, tafeltennissen, badmintonnen (zelfs tot twee keer toe een echt toernooi) en de ochtend begon ik vaak met een half uur zwemmen. Ik realiseerde me meer dan daarvoor dat ik eigenlijk heel veel verschillende sporten leuk vind. Afgelopen juni ben ik daarom (na 34 jaar!) weer begonnen met tennissen. De afwisseling in sporten beviel me wel, maar het werd wel wat veel naast krachttraining, bootcamp en hardlooptrainingen die ik ook graag doe. Dat zette me aan het denken. Eenmaal thuis besloot ik mijn sporten eens tegen het licht te houden. Ik kan wel veel leuk vinden, maar mijn tijd is beperkt, dus tijd om te snijden in mijn hobby’s!

En dus besloot ik na 15 jaar lid te zijn geweest van hardloopclubs, om mijn huidige hardloopclub (sorry Loopgroep03) op te zeggen. Hardlopen doe ik namelijk toch wel en na drie marathons haal ik niet meer zoveel lol uit steeds sneller en verder rennen. Ik was toe aan meer afwisseling, iets nieuws! En dus richt ik me vanaf nu op krachttraining in combinatie met zelf rennen en tennissen. Dat was een hele stap voor mij. Ik vind veel dingen leuk en ken ook veel mensen via verschillende hardloopclubs (voel me ook loyaal), maar mijn agenda liet het niet toe om alles te doen en dus moest er een keuze komen. Veel willen en weinig focus, dat zijn precies dilemma’s waar ‘een generalist’ mee te maken heeft. 

Verschillende namen
Ik ben niet alleen zelf een generalist. Steeds vaker begeleid ik als loopbaancoach generalisten in mijn praktijk die op zoek zijn naar werk dat echt bij hen past. De hoogste tijd dus om eens te kijken wat ‘een generalist’ eigenlijk is. Allereerst moet me van het hart dat het geen label of diagnose is, eerder een benaming om een aantal natuurlijke kenmerken van iemand te schetsen. Mijn Amerikaanse collega Emilie Wapnick noemt generalisten in haar boek ‘Hoe word je alles? ook wel ‘multipotentialisten’, maar dat woord krijg ik bijna niet uit mijn mond…Andere namen voor generalisten zijn ook wel veelweters, renaissancemens, duizendpoot of ‘scanner’. Ik hou het even bij veelzijdig generalisten. 

Wanneer ben je een generalist?
Op basis van literatuur en internet kom ik tot de volgende kenmerken van een generalist. Een generalist is iemand die zich in het volgende herkent:✅ Je hebt niet van jongs af aan al 1 passie, maar je hebt meerdere interesses bijvoorbeeld op het gebied van sport, muziek en wilt bijvoorbeeld ook nog een boek schrijven. Dit in tegenstelling tot een specialist die graag bezig is op een afgebakend terrein, bijvoorbeeld alles doet om een goede zwemmer te worden.
✅ Je bent ook veelzijdig op werkgebied, je hebt belangstelling voor diverse terreinen en houdt je ook bezig met meerdere vakgebieden.
✅ Je bent heel nieuwsgierig en je hebt een grote behoefte aan afwisseling en het oppakken van nieuwe dingen.
✅ Je leert snel.
✅ Je kan snel schakelen en verbindt dan verschillende terreinen met elkaar.
✅ Je bent een typische netwerker en verbinder van mensen.
✅ Je weet veel af van verschillende dingen.
✅ Je houdt je graag bezig met de hoofdlijnen, in tegenstelling tot de specialist die graag de verdieping zoekt en oog voor details heeft.
✅ Je bent in staat om verschillende identiteiten aan te nemen en allerlei taken met verve uit te voeren.

Laag zelfbeeld
Veel generalisten hebben vaak het gevoel dat zij van alles wat weten en nergens echt goed in zijn. Dat lage zelfbeeld kan maken dat generalisten zich onzeker voelen. Relatief vaak voelen zij zich een beginneling en hebben zij angst dat ze nooit de beste zijn. Dit gevoel van eigenwaarde maakt weer dat generalisten een grote drang kunnen hebben om toch te laten zien dat zij iets kunnen en nog eerder ‘ja’ zeggen tegen nieuwe taken waardoor hun takenpakket uitdijt. Het is dus niet raar dat veel generalisten soms verzuchten dat ze liever een specialist hadden willen zijn.

Toch is een specialist niet beter dan een generalist, het is maar net wat een organisatie nodig heeft. Generalisten hebben ook bijzondere kwaliteiten die je ook kunt zien als een specialisme. Het is wel van belang om je dat te realiseren en je goed bewust te zijn van je kwaliteiten zodat je ook werk kunt zoeken dat daarbij past. Daarover een andere keer meer, dan zal ik dieper ingaan op de voor- en nadelen van een generalist zijn en welk werk daarbij past.

Webinar ‘Loopbaanfocus voor generalisten’
Tot slot, ben ik wel heel benieuwd:✅ Herken jij je in de kenmerken van een generalist?
✅ Twijfel je aan je eigen capaciteiten, terwijl je zoveel meer kan en wilt?
✅ Wil jij meer regie over en focus in je loopbaan?

Dan heb ik iets leuks voor jou! Ik ga namelijk speciaal voor generalisten een loopbaanprogramma starten waarin we met focus en aandacht jouw volgende carrièrestap gaan creëren zodat jij weer fluitend naar je werk gaat. 
Ter inspiratie en informatie geef ik een webinar waarin je net als bij een speeddate kan proeven aan wat het programma je te bieden heeft. In dit gratis online webinar ‘Loopbaanfocus voor generalisten’ ontdek je wanneer je een generalist bent, over welke supertalenten je dan beschikt en hoe je er met het koersonderzoek in het programma achter komt welke werkopties goed passen. Data webinar:

 • dinsdag 12 oktober 20.00 – 21.00 uur
 • vrijdag 15 oktober 09.00 – 10.00 uur
 • woensdag 3 november 10.00 – 11.00 uur

Aanmelden kan hier. Mocht je meer willen weten, dan plannen we een gratis intakegesprek in waarin we kijken of het iets voor jou is.

Een pad ontstaat door er op te lopen

Mijn oog viel op een advertentie voor een retraite van vier dagen waarin je jouw droombaan zou vinden. Een retraite is natuurlijk heerlijk en vier dagen stil staan bij hoe het gaat en hoe je zou willen dat het gaat ook. Maar echt je droombaan vinden in vier dagen? Ik ben van mening dat dat niet werkt. Mijn ervaring van de afgelopen zes jaar is, dat het na vier dagen pas begint! Ik bied zelf het liefst loopbaantrajecten aan van 6-8 coachsessies waarin je gedurende vijf maanden werk creëert dat jou energie geeft. Ik geef je drie redenen waarom dat wel werkt.

Geen pleister voor het bloeden
Allereerst wil ik je geen doekje voor het bloeden geven, maar er echt voor zorgen dat jij duurzaam leert om je niet meer te laten leiden door twijfels/veronderstellingen, je echt het maximale uit jezelf en je werk haalt. Ons menselijk gedrag laat zich niet in een enkel uurtje veranderen, dat gaat met vallen en opstaan en daar help ik je graag bij gedurende een iets langere periode. Er zijn altijd tegenslagen tijdens het traject, denk maar aan:

 • Je vindt het toch best spannend en maakt niet genoeg tijd vrij om werkopties te onderzoeken;
 • Je krijgt corona en jouw energieniveau is ineens een stuk minder;
 • Een dierbare overlijdt;
 • Je valt terug in een oud patroon van te lang twijfelen;
 • Je laat je leiden door de waan van de dag;
 • Je twijfelt of het je gaat lukken om een andere baan te vinden/promotie te maken etc.

Het is niet erg dat dit gebeurt, we zijn ook maar mensen die voor 80% bestaan uit automatisch gedrag. Het aanleren van nieuw gedrag vergt dus enige oefening en daardoor tijd. Dit zijn juist de meest interessante momenten waarin ik juist samen met jou onderzoek wat er gebeurt en hoe je hiermee om kan gaan, zodat jij toch je doel bereikt en weer fluitend naar je werk gaat. Als ik een traject zou beperken tot 1 of 2 sessies, dan val je zo weer terug in jouw oude patroon. 
 
Compleet koersonderzoek
Een tweede voordeel van een loopbaantraject van vijf maanden is dat we optimaal gebruik kunnen maken van het koersonderzoek, een erkende methode van Vista Nova, de school voor loopbaan en leiderschap. Er is dan voldoende tijd om eerst naar binnen te kijken: naar jouw levensverhaal, jouw patronen, jouw kwaliteiten, valkuilen en waarden. Om vervolgens weer naar buiten te gaan en steeds concreter te worden en op zoek te gaan naar werkopties die daarbij passen, inclusief het optimaliseren van jouw cv, LinkedIn en leren solliciteren. Een voordeel van een traject van vijf maanden is ook dat je tussentijds feedback kan krijgen op sollicitatiebrieven, jouw cv en wij sollicitatiegesprekken samen kunnen voorbereiden. 
 
Een oud Chinees gezegde
Een derde, belangrijk voordeel heeft te maken met een oud Chinees gezegde. “Een pad ontstaat door er op te lopen,” aldus luidt de vrije vertaling van een oud Chinees gezegde van Lao Tse. Alleen door op weg te gaan bereik je jouw doel.
Duurzame verandering staat centraal in mijn trajecten. Bewustwording is mooi maar niet genoeg om werk te creëren waar je blij van wordt. Daarvoor is ook actie nodig. Een belangrijk onderdeel in mijn coachsessies is het ondernemen van acties om bepaalde baanopties te verkennen. Ik heb het Chinese gezegde vertaalt naar: ‘Beweeg, dan volgt je pad vanzelf’. Het gaat niet om rücksichtslos bewegen, maar wel om steeds kleine stappen te zetten en aandacht te geven aan dat waar je naar verlangt. Als er iets is wat ik geleerd heb de laatste vijf jaar is dat het goed is om steeds te kijken welke kleine stap je kan zetten in de juiste richting. Vraag je elke dag af: welke stap kan ik vandaag zetten? Vele kleine stapjes maken een grote stap. Dus wil jij ander werk? Ga het onderzoeken: waar krijg je energie van, waar niet? Wat vind je belangrijk in werk? Wat zijn jouw opties en hoe kun je die gaan verkennen? Het is belangrijk om niet alleen in je hoofd alle opties te verkennen, dan blijf je namelijk vaak hangen in twijfels en veronderstellingen. Door actief met mensen te gaan praten, webinars bij te wonen of mee te lopen, ontstaat duidelijkheid over jouw pad. 
 
Kortom, een loopbaantraject van vijf maanden zorgt ervoor dat jij weer fluitend naar je werk gaat, of dat nu in je huidige baan of ergens anders is. Wil jij ook helderheid krijgen over de richting van jouw loopbaan, of dat nou in loondienst is of als zzp-er? Wil je verlost worden van die onsamenhangende twijfelbrij in jouw hoofd? Vanaf eind augustus 2021 heb ik weer plek voor zes personen die een individueel loopbaantraject willen volgen gedurende vijf maanden. 
Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend speedcoachsessie van een uur. Daarin kijken we samen naar jouw behoeften, mijn aanpak en of er een match is.